Deși nu recunosc mereu, e ceea ce mă caracterizează, ceea ce sunt. Așa simt. De parcă mi-aș purta inima pe dinafară, nici măcar nu în palme unde mai poate să fie protejată de intemperii cu ajutorul degetelor transformate-n acoperământ, ci de-a dreptul agățată-n exteriorul pieptului, fără nici un fel de înveliș protector. La vedere. Gata să fie atinsă, smucită, zgâriată, îmbrățișată, admirată sau hulită. O inimă nu prea frumoasă, cu multe zgârieturi încrustate de timp, de cărările întortocheate ale vieții, întunecată pe alocuri, mânjită-n nuanțele cenușii ale tristeții, uneori strălucitoare, de multe ori chiar hidoasă, dar… vie. Încă vie, chinuindu-se să bată așa, în condiții neprielnice, să aibă un ritm al ei, de prea multe ori contrar ritmului care ar părea firesc de urmat.
E greu pentru că-i văd uneori pe trecătorii vieții mele privindu-mă cu ochi mirați, nerăbdători să se îndepărteze de ceea ce nu pot percepe. E greu pentru că-i las uneori pe cei care se apropie să atingă această inimă expusă, însă n-au instrumentele necesare de înțelegere a sensibilității ei și curiozitatea doar rănește. E greu pentru că uneori această inimă defectă-n felul ei bate într-un mod aprig, stârnind vijelii cărora nici măcar cei care își doresc să fie aproape nu le pot face față. E greu pentru că o inimă purtată pe dinafară sperie și cu strălucirea și cu urâțenia ei.
Dar îmi asum purtarea acestei inimi a mea așa, la vedere. Pentru că e, cred, singurul mod în care știu și pot s-o port. Aș vrea să-i pun pelerină de-apărare, de multe ori, dar știu că nu am cum să reușesc să opresc infiltrațiile, s-o apăr de tot ceea ce poate s-o atingă și să-i facă rău. Îmi asum. Că e singura cale. Primesc cu inima vibrând a fiori de viață fiecare bucurie, și-mi simt inima înălțându-se, umplându-se de-un sentiment bun, de speranță, de sens, parcă șoptindu-mi cu timiditate – vezi, se poate, ai încredere?! Și cobor în hăurile întunecate ale amărăciunii văzând-o cum se strânge-n ea de teamă și nesiguranță la fiecare lovitură pe care o primește, ca pe-o confirmare, iar și iar repetată, a faptului că haosul e starea firească a lucrurilor.
Și mă întreb… cum, cum să-ți ții inima la adăpost într-o lume atât de aprig pornită înspre a călca în picioare tot ceea ce întâlnește-n cale?
21 comments
Tocmai de asta trebuie sa iti protejezi inima, pentru ca prea multora li se pare normal sa calce cu cizmele murdare de noroi, pe oriunde se nimereste. De asta trebuie sa încerci si mai mult sa iti ții inima la adăpost..
Cum ziceam, imi asum. 🙂
Mulțumesc.
Când te privești narcisiac doar dinspre inăuntrul tău, ți se pare că inima-ți atârnă la exterior. Așa, vezi ce nu vede nimeni și te sperii că inima ți-ar fi expusă și nici nu prea arată bine. Ești singurul om de la care inima ta primește lovituri, dar asta – nu-i așa? – e inacceptabil, trebuie mereu să fie altcineva de vină pentru rănile pe care singură ți le faci. Îți ciopârțești inima pentru că tu, de fapt, colecționezi sufletele atrase, înmuiate de suferință
Cum ziceam mai jos, cred că există un sâmbure de adevăr în ceea ce spui. Mă lovesc singură, acut, de prea multe ori. Poate… ca să fiu mereu pregătită pentru lovituri dinafară, sau poate pentru că am dezvoltat un patern defect, sau poate pentru că, involuntar, simt nevoia să atrag compasiune… sau toate la un loc. Și cumva, e și firesc, mai toți suntem așa, nu-s vreun caz special.
Cât despre narcisism, mi-aș dori să mă uit în oglindă cu o doză nesimțită de apreciere față de mine însămi. Dar știi bine că nu îmi iese, că e mereu o luptă.
Colecționez suflete… iar e ceva real aici. Ar trebui să le las să se ducă, vin, lovesc și eu le păstrez aproape. Și inima mea e așa, hidoasă. Nu știu să fac lucrurile altfel, poate cândva o să-mi iasă.
Am să scriu un text și despre partea aia bună a faptului că eu sunt așa cum sunt… ca să echilibrez un pic… și-apoi, sunt curioasă ce ai să spui. :)))
Eh, ce-aș putea să spun? Eu sunt ăla cu veninu… Contează CE spun, dacă „tonu-i înmuiat în venin” și tu o iei ca pe o lovitură după care, oricât ai crede tu că rabzi, „nu rămâi neafectată …” și nu numai tu … , că se repercutează și asupra copilului? 🙂 Serios?!..
Ohh, bine, tonul poate fi oricum, percepția contează, nu?
Hai, că nu-i așa tragic, și dacă-s afectată, și dacă nu, și dacă copilul, etc… despre ce era vorba, de fapt?
Pot sa-ti spun asa, teoretic, ca rugaciunea e un adapost, un balsam vindecator al inimii… Ca o largeste si o face mai sensibila intr-un fel anume, cat sa poata, la un moment dat, sa „inghita” cu iubire totul…
Teoretic fiindca practic e greu de tot sa inveti sa te rogi asa ca din proprie practica n-as sti sa-ti spun…
Dar parca as vrea sa-ti spun „ramai asa” – „cu inima la vedere” – , mi se pare ca doar asa se poate trai, nu simula ca traiesti…
Noi aici avem un singur lucru de implinit – sa iubim. Indiferent de vremuri, lume etc. Ceva mai greu – dar si mai minunat – nu exista. O inima pusa la adapost mie imi suna a inima congelata!
(iar daca inima mai are si umbre – ce-ar fi pictura fara umbre, ce-ar fi vara fara umbra… ce-am fi noi fara umbra!)
Cu drag!
Nu e chiar o alegere conștientă… sunt… așa cum sunt. Mă tot autoeduc, autocenzurez, autoanalizez, etc… tot amalgamul. Uneori îmi iese, alteori nu. Dar în esență, sunt anumite trăsături care mă definesc, mă fac ceea ce sunt… și îmi asum asta. Cu bune, cu rele. 🙂
Primesc și eu cu drag, tare mulțumesc!
Acum am vazut ce-a scris Max – te rog sa stai absolut linistita, nimic, dar nimic din ce scrie nu este asa. Nu pot sa nu intervin fiindca daca eu am fost socata, pot sa-mi inchipui cam cum te vei simti tu… Te rog din suflet crede-ma, in cazuri dintr-astea daca nu am ajuns sa simtim compasiune pt asemenea persoane, lucru greu, foarte greu de atins, e mai bine sa nu le bagam in seama. Dumnezeule mare!
Maria, e în regulă, nu mă lovește ceea ce spune, dimpotrivă, e binevenit. Un sâmbure de adevăr există în ceea ce spune, chiar dacă tonul e unul așa, înmuiat în venin. Ohohoo, cum îmi spune cineva, nu mă pot oamenii lovi atât cât pot eu să rabd… :))
Totul e să n-o iei în tragic. Poți să și dramatizezi, e ok să te revitalizezi prin emoție. Mângâierea e ca morfina – ajută, dar rareori vindecă. Din venin se fac leacuri foarte eficace. Șocul este de multe ori terapia cea mai indicată. Serul binefăcător adesea intră în organism prin înțepătura chiar dureroasă a unui ac. E o chestiune doar de percepție să o simți ca pe o lovitură din partea celui care te înțeapă și, dacă vrei, poți să te și victimizezi cu asta. Dacă nu te omoară e bine, că te face mai puternic. Truth hurts. … Și alte platitudini de-astea. Știe Lore.
Max, pe bune, cred că am să îmi printez acest comentariu și mi-l pun la vedere. E genial!
Gata, hai să-i lovim pe oameni, nu să-i mângâiem, că așa-i ajutăm!!! Blândețea, afecțiunea, să le lăsăm la o parte, că fac rău, nu bine, oamenii nu se trezesc decât prin șocuri. Dacă nu te omoară, ai noroc, zici. Mda. Doar că eu nu cred că te face mai puternic ceea ce nu te omoară. Te face mai urât pe dinăuntru. Și veninul ăla… te otrăvește, totul depinde de doză, nu?
Știe Lore. Cum să nu. Și aș prefera să nu știu.
Da, Lore, ca reacție la cald, merge și răspunsul tău, ăsta. Mai reflectezi și la rece și obții mixul ideal pentru dezvoltarea personală. Vei constata că, la câtă mângâiere ți se oferă pe pagina asta, e prea mică doza de vaccin pe care o primești de la mine cu înțepătură suportabilă. (cum am zis, dar n-ai fost atentă, e o chestiune de percepție).
Iar aia că te face mai puternic, chiar e adevărată, după cum și ce crezi tu poate fi valabil (mai puternic nu înseamnă, neapărat, mai frumos pe dinăuntru după cum nici mai slab sau mai vulnerabil n-are legătură cu frumusețea sau urâțenia).
În rest, se vede clar că ai prefera să nu știi, exact asta și voiam să spun de la bun început.
Despre ce era vorba, de fapt? Ahh, da, trebuia să reflectez. Scuze, nu mă duce neuronul tot timpul… unde trebuie.
Dar mersi.
Pfuai, ce cald e aici, fetiţă! Hai la o bere – cu lămîie pentru tine, să-ţi taie greaţa, cu lada pentru mine, să uit de afurisitul ăsta de c’est la vie! 😉
Uff, numai bere, nu și mângâiere? Tot cu lada, să fim în ton.
Chiar mă pregătesc să plec, dar în altă direcție de data asta… vom vedea, m-or duce drumurile și p-acolo… în timpul afurisitei… :))
Mîngîierea e implicită. 😉 Berea e… virtuală, că – deh! – sărăcia. Ştii tu…
Să-ţi fie drumul lin şi fructuos! >:D<
cu o tensiune ce o aveam de la primele ore ale diminetii..am citit ce s-a scris aici. si mi-a venit in minte ce am citit intr-o carte ce o citesc. :truth is as gentle as a knife: am tresarit cand am citit asta. mai mult, am lasat cartea jos. nu mi-a placut. dar mi-a placut. adevărul e că avem cancer în inima şi adevărul e ca un cuţit ascuţit ce taie cu precizie. anestezia?mângâierea? cred că vine abia după..după adevăr. după furtună, după răvăşire. şi ce dulce e atunci..adevărata mângâiere a adevărului. totuşi, adevărul nu are venin. noi avem venin..
simt că am făcut o salată de idei. sunt la regim 🙂
Cecilia, vom vedea unde duce drumul, doar parcurgându-l, nu?
Te îmbrățișez.
As vrea sa te rog sa te indepartezi de oamenii care lovesc. Timpul trece si ne trezim intr-o zi ca viata si inima ne sunt intunecate de-atata uratenie de care n-am stiut sa ne ferim. Fiecare da ce are. Cine are venin, asta o sa dea. Chiar daca tu crezi ca poti rabda, neafectata n-o sa iesi. In plus, tot ce simti si resimti tu – simte si resimte in parte si copilul tau. Cruta-l.
Sfarsit de saptamana frumos – sau asa, ca inima ta, totuna!
Maria, mulțumesc mult. Face ce putem, fiecare dintre noi. Îmi spunea cineva zilele acestea… trebuie să crezi că ești cea mai bună versiune a ta în momentul acesta… nu-mi prea iese, cred mereu că trebuie să fac mai bine, mai mult, mai… dar, cum ziceam, facem ce putem, avem atâta grijă cât putem, ne bucurăm cât putem, etc…
Hai, săptămână senină să fie! 🙂