Kim, Prietenul Întregii Lumi

by loredana
74 comments

Kim, de Rudyard Kipling, e prima carte pe care-am citit-o în cadrul campaniei vALLuntar. Nu știam nimic despre ea înainte de a o comanda, doar numele autorului îmi atrăsese atenția. Kipling e cel care-a scris, printre altele, Cartea Junglei, o favorită a Puștiului, și-a tuturor copiilor, desigur, și… a mai scris și poemul If, așa, ca un fel de îndemn la o viață plină, reală, dincolo de aparențe și superficialități, meschinării și limitări. Cât de bine-ar fi să putem fi așa, cum zice-n fragmentul ăsta:

If you can make one heap of all your winnings
And risk it on one turn of pitch – and toss,
And lose, and start again at your beginnings,
And never breathe a word about your loss,

kim

Kim. Kim mi-a plăcut mult, mult, de la început până la sfârșit. E un amalgam de povești cartea asta, povești care se împletesc armonios și-și găsesc fiecare loc între coperțile ei. Povești de viață, de atunci, de mai mult de un secol de-acum dar, la fel de actuale, intense și reale.

E povestea întâlnirii a doi oameni total diferiți – Kim, copilul orfan, alb- sahib, crescut pe străzile orașului Lahore și lama – preotul tibetan din munți, adept înfocat al religiei budiste, drumul lor împreună, dragostea care-i leagă, îi unește, dincolo de toate lumile care-i despart. Începutul cărții m-a dus cu gândul la Don Quijote și Sancho Panza, la naivitatea stăpânului și la pragmatismul nativ al subalternului… dar, mai mult decât aventurile prin care cei doi trec în drumurile Căutării lor, ceea ce iese în evidență și ajunge direct la suflet, e atașamentul dintre ei, legătura aceea care se creează  separat de toate limitele umane, între suflete, spirite. „Nu plânge, ci ia aminte. Toate Dorințele sunt Amăgire și o nouă legare de Roată. Urcă spre Porțile Învățăturii. Lasă-mă să te văd plecând… Mă iubești? Atunci du-te, altfel mi se frânge inima… „

Kim, Prietenul Întregii Lumi, e prototipul copilului rupt de lumea sa – deși e englez, iubește cu patimă India în care a crescut, printre hinduși și musulmani și oameni albi de care se ferește, obligat să se descurce singur, să-și dezvolte abilități, e copilul înzestrat cu inteligență, istețime și capacitate de-a înțelege lucrurile ca un om mare. E, de fapt, copilul – bărbat care mănâncă bomboane și mestecă trestie de zahăr, are un destin măreț, crede cu tărie în profeția făcută de tatăl său, fost soldat, și merge cu încredere și seninătate copilărească pe drumul lui, presărat cu pietre, intrigi și poveri grele, prea grele pentru vârsta lui. Nu poți să nu-l îndrăgești. Parcă ne-am dori fiecare dintre noi să avem ceva din firea lui îndrăzneață, neînfricată, din istețimea și deschiderea lui spre marele râu al vieții.

Apoi e povestea Indiei, prezentată într-un mod fascinant, un mod care-ți picură în suflet dorința de-a străbate locurile alea, de-a păși în praful de pe The Grand Truck Road, de-a vedea munții unde-s zăpezile eterne, de-a lua pulsul unei lumi a maharajahilor, în care par să se fi adunat toate religiile lumii și fiecare își are proprii zei sau sfinți – mi-a rămas în minte, pentru că mi-a plăcut, o reprezentare a vieții, Marea Roată în centrul căreia se întâlnesc Porcul, Șarpele și Porumbelul, adică Ignoranța, Furia și Dorința cărora le e robit spiritul uman. O lume colorată, agitată și frământată, în care ba taurii, ba vacile se plimbă liniștite printre oameni, o lume măcinată, în același timp, de ambițiile marilor puteri europene care-au tot luptat să-și revendice tinuturile Indiei. Marele Joc al spionajului, din care Kim va face parte și care-l va transforma dintr-un copil al străzii într-un autentic și important pion, etichetat cu un număr, e o pânză de păianjen extrem de bine țesută în jurul Indiei coloniale.

Kim e o carte despre lumea în care faptele bune te ajută să dobândești merit. Nu despre asta o fi, de fapt, toată viața?

Articolul acesta face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Vă reamintesc că scopul acestei campanii este acela de-a planta cât mai mulți copaci prin intermediul articolelor despre cărțile citite scrise de oamenii implicați în campanie.

Copacul meu, pentru a putea fi plantat, are nevoie de comentarii. Mă ajutați? 🙂

0

S-ar putea să-ți placă și

74 comments

Mira 25 februarie 2013 - 00:09

Cu mare drag… 🙂 Kim este o carte citită de multă vreme şi care mi-a rămas mereu la suflet. Frumoasă prezentarea ta! Şi mult succes cu această campanie!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:00

Mulțumesc frumos, Mira, comentariul tău a dat startul și uite că am pus cuvânt de la cuvânt, împreună, și-or să se planteze doi copaci.
Mă bucur tare mult că ți-a plăcut cartea. 🙂

0
Reply
ch3815h 25 februarie 2013 - 05:38

frumos tare ce-ai zis tu aici! dobandirea de merit. iti doresc o alta saptamana buna inceputa imediat de cu zori si hai si cu a doua recenzie mintenas. promit si eu sa fiu gata la timp cu ele! nu de alta, dar extinderea exploatarilor resurselor terestre haotic ne-a vaduvit de ecosisteme si fara pomi pusi la loc, vai e pe mai incolo…

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:01

mulțumesc. mulțumesc. 🙂
vin să văd recenziile, scuze de întârziere…

0
Reply
stefana 25 februarie 2013 - 08:42

Da, o carte de trecut in lista de lecturi. Mai ales acum, cand faptele bun devin o raritate.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:05

Mulțumesc, Stefana, pentru aportul la copacul nostru… 🙂 Măcar faptele bune care nu ne costă, pe alea să le mai facem…

0
Reply
Claudia 25 februarie 2013 - 08:42

Foarte frumoasa recenzia ta 🙂
Si foarte interesanta cartea.O trec pe lista de „must have”, desi cam lunga lista asta de cand cu campania vALLuntar 🙂

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:08

Mulțumesc frumos. E un prilej bun să punem cărți pe listă, eu deja mi-am scos o a treia carte de la bibliotecă…
Sper să îți placă cartea, când o vei citi.

0
Reply
vienela 25 februarie 2013 - 08:54

Am citit si am scris despre Kim chiar inainte de a afla despre campanie. Mi-a ramas in suflet, m-a transportat intr-o lume noua, iar descrierile si limbajul folosit mi-au amintit de O mie si una de nopti. L-am indragit pe Kim si l-am apreciat pentru cat de bine stia sa se descurce. 😉 Pe scurt, o carte buna.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:09

Da, citisem ceea ce ai scris de carte, căutasem alte recenzii, să văd cum a fost percepută de alții. Mereu mi-a plăcut să verific asta. Aceeași poveste, alte percepții. 🙂

0
Reply
ioana stancescu 25 februarie 2013 - 09:09

Nu stiam nimic despre aceasta carte, dar acum ca ai spus asa frumos despre ea, ma duc sa mi-o cumpar:) Sper ca te-am ajutat si eu cu o frunzulita:))

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:10

Da, cu siguranță m-ai ajutat și îți mulțumesc frumos! Chiar aș fi curioasă să aflu ce părere iți face Kim.
Bine ai venit pe aici! 🙂

0
Reply
cotos 25 februarie 2013 - 09:29

Kipling ese genial.De obicei i-am terminat repede cartile, asa de tare ma prinde cum scrie..De cartea asta tot incerc sa fac rost de o vreme..Poate se arata intr-un viitor apropiat…

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:11

Păi, cred că tocmai ai făcut rost de ea, poți să o primești de la mine, chiar aș fi curioasă să văd ce impresie îți face. Deci, hai să stabilim cum ți-o dau, că doar locuim în același mic oraș…

0
Reply
Sonia 25 februarie 2013 - 09:41

India… Mă fascinează poveştile legate de ea.
Îţi doresc spor la citit şi la împădurit!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:14

Pentru mine, India înseamnă, în mare parte, două cărți ce mi-s lipite de suflet, Maitreyi și Dragostea nu moare, deci e Eliade care m-a învățat să iubesc farmecul acela inconfundabil al Indiei. Kim al lui Kipling aduce în prim plan o altă latură și mi-a plăcut asta. E o carte despre oameni, obiceiuri, tradiții… ahh, e tare frumoasă!
Mulțumesc mult!

0
Reply
Drugwash 25 februarie 2013 - 13:29

Nu ştiu ce să zic la faza asta… N-am citit cartea – de fapt, n-am mai citit de foarte, foarte mult timp. Însă ceva din descrierea ta m-a blocat. Ai amintit de dragostea dintre un copil şi un preot (budist, whatever). În contextul scandalului de la Vatican, ideea asta mi s-a înfipt în creier complet aiurea şi n-o mai pot scoate. Şi-apoi cînd zici de spionaj, de metamorfoza numelui – care dă efectiv identitatea unui individ – într-un număr abstract… deja lucrurile se complică.
Din toată povestea asta, se ridică un soi de regret îndepărtat şi anume că n-am avut ocazia să-l întreb pe bunicul meu – care se spunea c-ar fi ridicat prima sondă de petrol din India (poate mi-amintesc eu greşit şi era vorba de un alt fel de „prima” dar, mă rog…) – despre atmosfera acelor locuri şi vremuri pe care le-a trăit pe viu.
Zici că e vorba de lumea în care faptele bune te ajută să dobîndeşti merit. Există cineva, oricine, pe lumea asta, care ştie cum să putem readuce la viaţă acea lume, în locul celei de astăzi, în care nimeni nu mai vrea să dobîndească altceva decît bani, bani, bani, bani, bani…? 🙁

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:17

Da, știu că n-ai citit, știu și de e, e în regulă.
Când am citit prima dată comentariul tău, m-a dus cu gândul la legături aiurea, între copii și… alții. Dar să știi că cartea nu îți lasă loc de astfel de îndoieli absolut deloc. Și eu chiar cred că între oameni pot să existe relații pure, sincere, clare. Așa ca în povestea asta. Spionajul… face parte și el dintr-o istorie frământată, grea, a unei țări mereu sub influența marilor puteri…
Nimeni e prea mult spus, sincer. Banii ne sunt necesari dar… nu totul. Nu doar banii. Nu pentru mine, clar.

0
Reply
Ana Muraru 25 februarie 2013 - 15:50

Este una din cărțile care au ajuns în wishlist de când a început campania 🙂 O recenzie frumoasă la o carte bună! Spor la plantat copăceii!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:18

Mulțumesc frumos. Sper că îți va plăcea cartea și îți doresc spor la citit!

0
Reply
B. 25 februarie 2013 - 19:19

M-alătur şi eu celor ce te susţin în campania vALLuntar, pentru că întreg demersul acesta este unul deosebit. Să îndemni oamenii la lectură, la dezvoltarea cunoaşterii în acest mod, este un lucru demn de laudă, la fel şi acţiunea de plantare de copaci la care s-au gândit organizatorii. Succes! (sper să se ia în considerare şi acest comentariu chiar dacă n-am pus link).

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:27

Îți mulțumesc mult. Suntem cu toții câștigați așa. Mie îmi place să citesc, copacii chiar e nevoie să fie plantați, etc… 🙂

0
Reply
Cris 25 februarie 2013 - 22:17

Felicitari pentru recenzie, e convingatoare!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:32

Mulțumesc. Doar am scris ce impresie mi-a făcut mie carte. E drept, când e o carte care îmi place, mă ia valul…

0
Reply
old. an 25 februarie 2013 - 22:31

If you can…

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:33

Nu știu dacă pot. Dar încerc.
E bine?

0
Reply
DulceaMeaCasa 25 februarie 2013 - 23:18

E deja pe lista mea ….am citit recenzia. Multumesc!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:33

Mulțumesc frumos. Sper să îți placă cartea.

0
Reply
simsim 25 februarie 2013 - 23:30

mi-e tare draga cartea asta. am facut-o cadou pentru ca cineva si-o dorea si mai mult si am un sentiment tare placut cand ma gandesc la ea.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:34

Ce bine îmi pare. Și că ți-a plăcut cartea, și că ai făcut-o cadou, să mai placă cuiva. 🙂
Mulțumesc mult pentru comentariu, ce frumos va crește pomul nostru…

0
Reply
Ana Q. 26 februarie 2013 - 13:59

O carte pe care, din descrierea ta frumoasa si amanuntita, sper sa o citesc si eu intr-o zi
Numaidecat o asez pe lista de must read.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:35

Și eu sper să o citești. Nu știu dacă îți va plăcea, m-aș bucura să fie așa…
Mulțumesc mult, Ana dragă! 🙂

0
Reply
childagain 26 februarie 2013 - 17:23

Nu numai pentru nobilul scop al plantării copacilor, dar cred că această carte merită cu prisosință să fie comentată ! Mi se face dor de vremea când citeam… de vremea când descopeream cu fiecare pagină frumusețea lumii.
Mulțumim că ne-ai readus-o puțin !

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:36

Da, și eu zic la fel. E așa frumoasă. Și povestea, și modul în care e scrisă… Ce mă bucur că îți place.
Mulțumesc și eu tare mult pentru comentariu!

0
Reply
Ana Brădescu 26 februarie 2013 - 19:10

Felul în care e scrisă recenzia e o invitaţie la lectură. Felicitări!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:38

Mulțumesc mult. Mă bucur tare mult pentru fiecare comentariu, e o realizare pentru mine. Una dublă. Ba chiar triplă. Am și citit o carte superbă, se vor planta și copacii și am descoperit și multe alte bloguri faine. Oameni faini. 🙂

0
Reply
Rux 26 februarie 2013 - 21:34

Mi-a placut mult recenzia ta :)!
Spor la plantat copaci!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:41

Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc. Vor fi copaci fructiferi, oare? Să vă servesc cu un măr, ceva, măcar?! 🙂

0
Reply
Călin 26 februarie 2013 - 21:48

am mai citit undeva despre Kim, în urmă cu ceva vreme, nici nu mai ştiu unde, dar ştiu că atunci am căutat-o şi nu am găsit-o. acum, că ai dezgropat amintirea acelor rânduri, poate voi avea mai mult noroc şi dau peste ea.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:44

Călin, e o carte faină. Pot să ți-o trimit eu, ce zici? 🙂 O împrumut unui coleg de breaslă din Baia Mare și după aceea poate să plece la tine… :))

0
Reply
Nina 26 februarie 2013 - 21:50

Am citit Kim acum vreo 3 ani cand fetele mele au avut-o ca si lectura suplimentara la scoala. In clasa a V-a. E genul de roman pe care trebuie sa-l citesti cand esti copil si pe care iti vei dori sa-l recitesti la maturitate. Altfel au interpretat ele peripetiile celor doi, in alt fel le-am perceput eu.
Foarte frumoasa recenzia, nu stiam de If -ul lui Kipling, m-au uns pe sufet versurile. Multumesc!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:47

Nu știu, parcă mi se pare lectură un pic grea pentru clasa a v-a… că sunt multe informații, sunt multe detalii, nume, obiceiuri, etc… Dar da, perspectivele pot să difere…
Mulțumesc mult de tot. Poemul If – Dacă, mie mi l-a făcut cadou – impropriu spus – cineva, în urmă cu câțiva ani, și mi-a rămas mereu în minte de atunci… 🙂
Mulțumesc frumos și eu și multă baftă cu ceea ce ți-ai propus.

0
Reply
Intuneric 26 februarie 2013 - 21:53

N-am starea de spirit pentru blog in seara asta.
Dar am vazut apelul tau si m-am mobilizat.
Imi place Kipling. Este exotic si pe gustul meu.
Imi place foarte mult India – asa cum se naste ea din carti. Sper intr-o zi s-o compar cu cea adevarata, de sub picioarele mele.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:48

Cu atât mai mult, îți mulțumesc frumos.
Da, și eu sper același lucru. Și nu se știe când se va ivi ocazia. 🙂

0
Reply
Vis De Toamna 27 februarie 2013 - 00:10

pare o carte pe care as citi’o eu cu drag 🙂

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:49

Păi, e cam departe să ți-o trimit, ai de unde să faci rost de ea acolo? Dacă nu, ți-o fac eu pachet, când îți vine rândul… 😛

0
Reply
Vis De Toamna 2 martie 2013 - 21:38

Multumesc frumos!
Am sa o caut pe elefant, poate o gasesc pe acolo ;).

0
Reply
Cuvânta 27 februarie 2013 - 08:33

Şi eu aş vrea să o citesc.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:50

Există vreun impediment? Sper să îți placă, cel puțin cât mi-a plăcut mie. 🙂

0
Reply
Andreea Toma 27 februarie 2013 - 17:31

Imi place recenzia ta. Am mai citit despre aceasta carte, se pare ca pe multi i-a impresionat. O voi citi si eu.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:51

Îți mulțumesc frumos. Mi-e dragă tare.
Lectură faină să ai! Și abia aștept impresiile.

0
Reply
oferte bulgaria 27 februarie 2013 - 18:23

o carte care pare destul de buna ..acuma cu campania vALLuntar ne mai imbogatim si noi biblioteca cu carti buna , mai ramane sa vedem cand o sa avem timpul necesar sa le si „savuram”

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:52

Da, e o carte bună. Timp se face, dacă vrem neapărat.
Mulțumesc frumos.

0
Reply
Cristian Foghel 27 februarie 2013 - 23:29

Plantezi un copac, plantezi o carte, rasare un mugur de imaginatie din care va creste un alt copac… Daca frunzele ar fi file si filele – frunze, am sta numai in copaci. O initiativa laudabila si o recenzie frumoasa a unei carti care mi-a imbogatit copilaria. Multumesc ca mi-ai reamintit de Kim, am sa o caut, cumva si o sa o citesc inca o data!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:53

Ce mă bucur că e o carte pe placut tău… Și îți sunt recunoscătoare pentru comentariu, tare mi-e de folos. Mulțumesc mult. Păi, dacă nu o găsiți, încerc eu să o trimit la voi. 🙂

0
Reply
Mărgeluţa 27 februarie 2013 - 23:31

N-am citit „Kim”, dar „Cartile Junglei” mi-au bucurat copilaria si „If” adolescenta! Kipling e ‘vinovat’ de visul meu de copil de a vedea India! 🙂

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:56

Păi, să vină ziua visului împlinit atunci… 🙂
Să o citești, cred că o să îți placă.

0
Reply
ella 28 februarie 2013 - 17:51

Cred ca si eu ar trebui sa pun mana sa o citesc!!! Mi-e dor sa ma intorc in lumea povestilor, unde intotdeauna invinge binele…si mai ales unde faptele bune te ajuta „sa dobandesti merit”… Nu stiu de ce, in ultima vreme nu am mai citit asa mult, iar cartile ce mi-au trecut printre degete aveau mai mult legatura cu lumea reala, asta de zi cu zi..
Spor la plantat pomi, Lore!!!

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:58

Mulțumesc frumos, Ella, pentru tot sprijinul tău.
Nu e o astfel de poveste, cu happy end… e doar despre viață, oameni, atașament, etc. E frumoasă.

0
Reply
eumiealmeu 28 februarie 2013 - 19:23

poate că citind cartea aceasta voi ajunge și eu să iubesc India… pentru mine zona aceea de lume nu are lipici…

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:58

Bun, atunci e timpul pentru Kim… 🙂

0
Reply
child 28 februarie 2013 - 20:46

mie ideea de baza – intalnirea dintre doi oameni diferiti si modul in care aceasta isi lasa amprenta asupra lor – mi-a amintit de o alta carte pe care am citit-o cu placere la sfarsitul anului trecut, „cele patruzeci de legi ale iubirii” de elif shafak 🙂

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 18:59

Nu știu cartea dar promit să mă informez. Pe mine m-a dus cu gândul și la Zorba, altă carte pe care o iubesc eu.

0
Reply
Lucianna 1 martie 2013 - 12:06

Daca mai citesc multe recenzii ca a ta, o sa ajung sa mor de foame pentru ca am dat absolut toti banii pe carti.

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 19:06

Mulțumesc frumos. Mă bucur că îți place, mă bucur mult. Ei, bibliotecile de asta s-au înființat… 😛

0
Reply
frmshk 1 martie 2013 - 19:07

Vă mulțumesc pentru comentarii, tuturor! Sunt tare bucuroasă pentru că s-au adunat așa multe – da, record pentru blogul meu – și astfel se vor planta, pentru recenzia asta, nu un copac ci doi. Mulțumesc, mi se pare așa frumos!!!

0
Reply
Spunsieu 2 martie 2013 - 14:42

Ai vorbit frumos despre carte, nu am citit-o si probabil nu m-as fi intors la Kipling dar cred ca merita un efort.

0
Reply
frmshk 3 martie 2013 - 16:38

Și eu cred. Îți doresc lectură plăcută! Mulțumesc pentru vizită și comentariu. 🙂

0
Reply
bibliodevafiliala3 7 martie 2013 - 19:09

Frumoasă carte. Am citit-o şi eu şi m-am visat în India. Cred că Kipling cu Kim şi Cartea Junglei, Lous Bromfield cu Vin ploile, şi Eliade cu Maitrey au reuşit să-mi creeze imaginea asupra Indiei… până am citit un ghid şi am văzut câteva filme documentare. Totuşi eu, prin ochii copilului Kim am văzut o altă parte a Indiei şi o altă epocă decât cea pe care ulterior am regăsit-o în documentar. India văzută prin cărţi era mai frumoasă, mai interesantă, mai misterioasă.

0
Reply
frmshk 8 martie 2013 - 20:56

Mă bucur mult că ți-a plăcut.
India, ca orice alt loc de pe lumea asta, are și părțile ei fantastice, și pe cele mai puțin frumoase, că e inevitabil să fie așa. Și n-are rost să ne imaginăm o lume fără probleme sau una perfectă. Dar, clar, e o lume diferită, cu oameni diferiți, cu vieți diferite. Cu atât mai mult e intrigantă…

0
Reply
Confesiunile unui… vALLuntar! » normalitateAnormală | normalitateAnormală 10 martie 2013 - 17:18

[…] vALLuntar, e cea de-a doua recenzie de-a mea, prima a fost despre o carte care m-a cucerit, Kim, de Kipling. Campania e organizată de Editura All cu sprijinul Romsilva. Vă mulțumesc anticipat […]

0
Reply
miha.ela 13 martie 2013 - 17:56

mi-ar placea sa o citesc, eu inca sunt la povestea tibetului

0
Reply
raluka 19 martie 2013 - 08:29

Frumoasa povestea lui Kim, plina de invataminte. Mi-a placut mult. Si frumos articolul tau despre carte. Am scris si eu despre ea..

0
Reply
Alexantza 23 martie 2013 - 17:19

Imi place mult recenzia ta, e captivanta. 🙂

0
Reply

Lasă un comentariu