Pavel The Van – casa noastră

by loredana
10 comments

Pavel The Van.

O dubă Sprinter L2H2 veche, din 2001, 4×4, cumpărată anul trecut în luna mai din Austria și transformată în Pavel (omologată de noi ca M1, autorulotă cu 3 locuri).

Conversia a durat din iulie anul trecut până în februarie anul acesta. Când am luat-o era portocalie și într-o stare destul de neîncurajatoare. Rugină multă, marele dușman al Sprinter-ului, probleme tehnice, muuult de lucru, nu i se dădeam prea multe șanse.

Dar Peter a avut încredere, a simțit că e ce trebuie și a insistat multă să mergem înainte. Eu am avut niște cerințe – duba să fie suficient de înaltă să pot sta în picioare, având în vedere că nu-s deloc mică – am 1,75 m – să avem patul suficient de mare și obligatoriu baie, cu toaletă și duș. În rest, lucrurile s-au așezat, clarificat pe parcurs.

La atelierul auto Handels în Baia Mare s-a curățat rugina (dl. Cornel a avut mult de furcă), s-au tăiat părți semnificative din caroseria dubei și s-au înlocuit, s-au făcut toate reparațiile mecanice și Sprinterul portocaliu a devenit Pavel The Van, vopsit în culoarea #irishgreen.

De ce l-am numit Pavel (plus poze cu el portocaliu), am povestit în articolul acesta.

Cei de la Sfinx din Brașov, cărora le-am făcut două vizite, ne-au ajutat foarte mult cu informații importante, ne-au pus pe o cale bună, deși apoi am decis să facem conversia van-ului în Baia Mare, cu noi – mai mult Peter – implicați în proces zi de zi, în fiecare pas, împreună cu Andrei și Iulian, echipa care a transformat broscoiul într-un prinț, pe bune.

Despre detaliile tehnice ale conversiei voi scrie un nou articol, de fapt, va fi articolul lui Peter, că el s-a ocupat total de căutare, alegere, cumpărare, testare a fiecărui echipament necesar, de la lămpile de veghe până la sistemul de apă sau căldură.

A fost o muncă titanică, un efort de luni de zile, ca o căruță împinsă greoi la deal, dar am avut noroc de oameni determinați întâlniți în drum și fiecare a pus, puțin câte puțin, acolo unde era necesar, umărul la parcursul acesta. Peter a crezut în proiectul acesta chiar și atunci când nimeni – nici măcar eu, la anumite detalii – nu credeam. Și acum, când avem deja trei săptămâni de locuit în duba aceasta și călătorit pe #drumulnostru (am scris aici despre planurile noastre, unde și cât ne dorim să mergem), zic un mulțumesc cu recunoștință multă pentru încrederea și determinarea lui. Mulțumesc, Peter!

Și-așa, Pavel e casa noastră. Ne e dragă tare și e fix ce ne trebuie.

Suficient de mică cât să putem să o parcăm oriunde, suficient de camuflată cât să nu atragem atenția prea mult, suficient de spațioasă cât să fie în ea exact tot ce avem nevoie. Și e și așa, cozy și fermecătoare și frumoasă tare. Tehnic, e o bijuterie. Dar, iarăși zic, cu informațiile despre ce sisteme sunt în van, fac un articol separat.

Acum vă arăt. Fotografiile acestea făcute exact la plecare, mulțumim tare, Diana, că ai imortalizat duba aceasta așa frumos, cu toate la locul lor, impecabile, așa cum, probabil, nu vor mai fi vreodată.

Bancheta din spate e folosibilă doar la staționare. În stânga e bucătăria, cu ochi de gaz în sertar și chiuvetă sub blat. În dreapta e baia, cu wc și duș, închisă ca un dulap, foarte practic blatul ei mare. Patul închis are dimensiunea 165 cm x 120 cm și extins – peste bucătărie și baie – devine 165 x 185 cm. Pe mijloc, sub pat, e frigiderul tip cufăr, volum de 75 l net (congelator + frigider).
La bucătărie, doar câteva rafturi, n-am vrut să încarc prea mult pereții.
Termosul lui Orla, îl folosim în fiecare zi de când am plecat. Un ceai cald mereu la îndemână. Și Pippi Șosețica, o fetiță așa, cam ca și domnișoara noastră dragon.
Acolo, în fundal, butoanele magice ale lui Peter. Și senzorul de alarmă pentru gaz & fum.
Salteaua noastră de latex, încă nu ne dăm seama dacă a fost sau nu o idee fabuloasă. Deasupra patului și a băii am proiectat și o hartă – una foarte dragă și specială nouă – însă n-am apucat încă să o montăm. Vine vremea, cândva, curând.
Geamul din tavan e tot alegerea lui Peter, un geam special pentru bărci, mare, robust, din aluminiu, tare suntem mulțumiți cu el. E și ieșirea noastră pe acoperișul mașinii acolo unde avem o fabuloasă terasă. Și panourile solare, sigur. N-am vrut o scară exterioară, să mai eliminăm din posibilele situații nedorite.
Panoul de control din pat al luminilor, pentru lumina de veghe din podea și spoturile din tavan. Orla e fericită tare, alege în fiecare zi altă culoare și intensitate. Și Mara, păpușa ei, se bucură de călătorie.
Daaa, avem curent 220V plus prize USB pe 12V. Prăjitorul de pâine și polizorul – indispensabile lui Peter – uscătorul de păr și aparatul de waffle, plus laptopul meu, astea-s cele pe care le folosim la priză normală, de 220V și tare bine e.
Am ales verde pentru mobilier, să fie simplu și în ton cu verdele exterior. Detaliile, modul în care s-a lucrat mobilierul e pur și simplu impecabil, minunat, Andrei și Iulian au fost atenți la toate aspectele, funcțional și estetic. Eu am tricotat și-un covor de lână, chiar dacă avem și încălzire în pardoseală.
Avem și o mică, foarte mică masă detașabilă. Dar cât de utilă s-a dovedit a fi. Și am și o mică bibliotecă, pur și simplu iubesc colțul acesta. Domnul Dan care ne-a tapițat scaunele a făcut o lucrare spectaculoasă, ne tot minunăm de cât sunt de frumoase. Perdelele, eu le-am făcut și chiar dacă inițial am crezut că nu o să ne fie necesare, n-am crezut bine, sunt foooarte utile. Și frumoase. Și avem și panouri izolatoare – făcute tot de Peter – pentru toate geamurile. Foarte de folos în aceste trei săptămâni cu zăpadă, frig și vânt năpraznic.
Colțul meu de suflet, deși de când am plecat de abia am apucat să încep o primă carte din cele câteva pe care le-am luat cu noi. S-ar zice că suntem în vacanță și uite, n-avem timp cam de nimic. 🙂
Fiecare cu traista lui în această familie. Peter o poartă pe a lui absolut peste tot. Noi le ținem mai mult așa, ca decor frumos, deocamdată.
Scaunul șoferului se rotește, bancheta e fixă. Orla are scaunul ei, montat pe banchetă, în locul din mijloc. Am eliminat airbag-ul din dreapta, ca totul să fie ok și legal. E minunat, o avem mereu între noi, ea are vizibilitate perfectă, călătorim foarte ok așa.
Despre portbagajul mașinii e musai să pregătesc un text separat, e o poveste întreagă realizarea lui, un proces lung și greoi cu un rezultat… dar mai bine scriu curând!
Noi. Peter, Orla și Loredana, cu Pavel The Van, casa noastră mică pe roți, plecați în lume, deja de trei săptămâni pe drumuri, învățând pas cu pas o viață altfel, cu bune, frumoase și de toate, așa cum e de așteptat.

Vă mulțumim tare. Și vă dorim, așa cum ne dorim și nouă, să vă fie lecțiile vieții frumoase, cu sens mult și drumurile senine. Să fim bine și să facem bine.

53+

S-ar putea să-ți placă și

10 comments

dojo 18 martie 2022 - 19:57

Ce minunatie de van. Absolut superb, adorabil, tot ce vrei. Este facut cu atata gust si atata istetime, pentru a avea tot confortul. BRAVO voua. Sa va duca multe drumuri frumoase 🙂

0
Reply
loredana 31 martie 2022 - 12:09

Mulțumesc muuult, Ramona! A ieșit frumos, da.
Primăvară frumoasă și vouă în căsuța voastră minunată. :*

0
Reply
Simon 20 martie 2022 - 07:02

Va admir! Drumuri frumoasa sa aveti!

0
Reply
loredana 31 martie 2022 - 12:09

Mulțumim mult! Bine și spor tuturor!

0
Reply
Cris 21 martie 2022 - 16:10

Sunt din Buzău, vă respect pentru viața voastră călătoare, și visez să am o casă mobilă pentru a călători prin lume…cred că nu-i ușor, dar merită.

0
Reply
loredana 31 martie 2022 - 12:10

Spor mult și să vă fie cum vă doriți! E frumos și greu și bine.

0
Reply
Aura 22 martie 2022 - 17:38

Ce frumos! Doamne – ajuta !

0
Reply
loredana 31 martie 2022 - 12:10

Doamne ajută și bine tuturor!

0
Reply
Ummoc 24 martie 2022 - 07:22

Va dorim calatorie placuta si la cat mai multe articole frumoase ca acesta 🚚

0
Reply
loredana 31 martie 2022 - 12:10

Mulțumim tareee!

0
Reply

Lasă un comentariu