A șaptea oară Maramureș Balloon Fiesta

by loredana
0 comment

Au trecut două săptămâni de la Maramureș Balloon Fiesta 2021 și mie îmi sunt încă vraiște gândurile.

Ca după fiecare ediție, am nevoie de timp – pentru munca de după – rapoarte, deconturi, documente peste documente, analize, sortare prin mii de fotografii, și nevoie de timp pentru refacere fizică și emoțională – de fiecare dată am imunitatea la pământ și în perioada de după eveniment mă lovește câte o răceală cruntă. Și-apoi, de abia după acestea toate, vine vremea pentru așezat gândurile, privit mai cu seninătate în urmă, împăcat, bucurat.

Da, vreau să spun din capului locului că e o MARE reușită această ediție a festivalului.

Foto: Diana Cherecheș

O ediție realizată în condiții mult mai dure decât orice altă ediție. E ca și cum am navigat o barcă pe o mare prinsă în furtună. O barcă stabilă ea, însă afectată de tare multe din exterior. Atât de multă nesiguranță și instabilitate n-am simțit nicicând. Că am reușit să navigăm barca festivalului prin această perioadă de pandemie, simt că e marea realizare. Și mă bucur din suflet că am decis să continuăm, că am căutat soluții la fiecare pas și nu am renunțat, în ciuda zidurilor care se tot ridicau în fața noastră.

În 2011, acum zece ani, avea loc prima ediție a Maramureș Balloon Fiesta.

Ne-am dorit să putem celebra acești zece ani de balllooning în Maramureș. Zi după zi ne-am adaptat la reglementările legale, la noi și noi restricții impuse. Nu știam azi pe ce ne putem baza mâine. Dar am dus povestea mai departe.

Decizia de a organiza un festival fără activități pentru publicul larg a fost greu de luat, însă necesară. Am sacrificat bucuria imensă pe care o aducea întâlnirea dintre publicul larg – toți cei sosiți în Maramureș și comunitățile locale.

Ne-a fost ușor? Deloc. Mi-a fost sufletul făcut bucăți o perioadă bună înainte de festival și în fiecare clipă în timpul desfășurării lui. Știam că o parte esențială a evenimentului nostru a trebuit să fie regândită, însă ne-am asumat în acest fel siguranța tuturor celor implicați. Activitățile festivalului au avut loc în cadru restrâns, pentru piloți și echipaje, pentru participanții la zboruri și oamenii din comunitățile locale. Pentru că așa s-a putut să fie, iar alternativa era să anulăm de tot. Anulasem deja ediția 2020, meritam cu toții să ne bucurăm anul acesta.

Foto: Diana Cherecheș

Am supărat mulți oameni, da, și vreau să vorbesc și despre asta. Foarte mulți cei care și-au dorit să vină în Maramureș, să fie aproape de baloanele cu aer cald, să trăiască festivalul alături de noi. Am răspuns la sute de mesaje și comentarii cu lămuriri și explicații. Am încercat să împăcăm, să facem în așa fel ca bucuria să fie totuși mai mare decât supărarea. Da, am primit și multă înțelegere și sprijin emoțional. Toți cei care au venit către noi cu bunătate ne-au dat impulsul și încrederea să continuăm.

Scopul meu, al nostru, cu acest festival, e chiar acesta – să dăruim bucurie cât mai multor oameni. Și ne-am străduit, dacă fizic n-a fost posibil să fim cu toții împreună, să transmitem prin online energia, entuziasmul, bucuria. Prezența noastră în social media, deschiderea și comunicarea simplă, clară și asumată, a fost și este unul dintre lucrurile importante pentru noi, ceea ce ne aduce aproape de oameni, de public, de comunitatea noastră fidelă online. Anul acesta am avut un storyteller al festivalului, Mădălina, s-au făcut live-uri în fiecare zi, am ținut comunitatea online aproape și implicată.

Foto: Diana Cherecheș

Mai mult decât oricare altă ediție, anul acesta Maramureș Balloon Fiesta a fost un efort comun, mâna de oameni din echipa de organizare, voluntarii – copiii de la Liceul Petru Rareș din Tg. Lăpuș, absolut fenomenali, un grup unit, implicat și responsabil, instituțiile publice, comunitățile locale, partenerii, toți împreună ca lucrurile să iasă bine. Și a ieșit bine, frumos, magic. Echipele participante au avut parte de un BUN VENIT în Maramureș minunat, au fost primiți cu ospitalitatea aceea care ne este carte de vizită (și ar trebuie să ne reprezinte mereu!). Zborurile au fost fabuloase – din șase sesiuni de zbor s-au realizat cinci – peste localitățile și dealurile Țării Lăpușului. Piloții s-au bucurat să descopere o zonă minunată de zbor și oamenii de peste tot din sate erau ieșiți din casele lor să vadă giganții aceștia colorați pe cer.

Foto: Kinga Kalmar

În miile de fotografii pe care le avem Maramureșul se vede atât de spectaculos de frumos. Și emoția celor care au mărturisit momentele de zbor – decolări, aterizări – e tare prețioasă. O doamnă dintr-un sat a venit la mine într-o dimineață când oprisem pe marginea drumului într-un loc unde urma să aterizeze un balon și mi-a zis – v-ar plăcea și dumneavoastră?! Avea atâta emoție în glas și atâta puritate în întrebare, c-am zâmbit și cu sufletul.

O bijuterie Țara Lăpușului, cu peisajele de poveste, cu oamenii și bunătatea și tradițiile și tot ceea ce se transmite mai departe. Și cu baloanele cu aer cald plutind pașnic deasupra.

Evenimentul nostru pe facebook a avut un impact de aprox. 280.000 oameni, total organic. Atât de mult interes și atâta dorință a oamenilor de a ne fi alături. Și oamenii din comunitățile locale ne-au înconjurat cu atât de multă bucurie și recunoștință pentru că am re-adus baloanele cu aer cald în Maramureș. Participanții la zborurile libere încă ne scriu despre experiențele lor minunate. Piloții și echipajele ne-au spus că am reușit să creăm o oază de bucurie într-un deșert de nesiguranță.

Pentru toate acestea sunt recunoscătoare tare. Și mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături și-n această călătorie a ediției cu numărul 7 a festivalului.

Bucuria pe care am dăruit-o împreună e neprețuită!

Noi, locomotiva festivalului. Foto: Diana Cherecheș
Foto: Kalmar Zoltan
Horitoarele din Lăpuș, aceste femei tezaur. Foto: Diana Cherecheș
Joc în sat, la Lăpuș. Foto: Kinga Kalmar
#Împreună, echipa, voluntari, Poliția Română, Poliția Locală, Jandarmeria, Serviciul de Ambulanță, Pompieri.
Foto: Diana Cherecheș
4+

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un comentariu