Melania Medeleanu – SENS de femeie (1)

by loredana
1 comment

Pentru primul mini interviu din seria SENS de femeie am țintit cel mai sus posibil.

Melania Medeleanu.

Femeia pe care o admirăm cu toții – frumoasă ca o zână, cu o privire senină și mereu cu zâmbetul pe buze, deșteaptă și foarte echilibrată, cu atât de multe proiecte care schimbă în bine lumea din jur, optimistă și încrezătoare, o îmblânzitoare de fluturi, cum îi place să spună. Și în același timp, Mel e om cu de toate, femeie și mamă, cu căderi și ridicări, cu vulnerabilități proprii, cu visuri și speranțe.

Am întâlnit-o în Maramureș, când amândouă purtam în burțile noastre câte un pui de om, eu pe domnișoara dragon Orla aproape de momentul venirii ei pe lume și Mel pe Radu bucurie, încă de-abia un ghem mic de om în formare în trupul ei. Ne-am regăsit apoi cu pruncii noștri în brațe și am avut multe discuții care îmi răsună în minte adeseori. Mi-a spus ea ceva într-o seară: Lore, oamenii au nevoie de magie. Au nevoie să-i primești în povestea ta, arătându-le magia și frumusețea ei, chiar dacă tu știi că în spatele magiei e drum lung și greu de parcurs.

Asta face Mel. Le oferă oamenilor magie și îi ajută să-și găsească sensul.

Privind în oglinda sufletului, care simți că sunt pentru tine slăbiciunile și binecuvântările de a fi femeie?

Fără să fiu o feministă activă, nu mă pot uita la femei în termenii aceștia – de slăbiciuni și binecuvântări. Simt că ele pot fi la fel de valabile și în cazul bărbaților. Da, se spune că femeile sunt mai sensibile – dar eu cunosc o mulțime de bărbați sensibili. Da, femeile au șansa de a-și ține primele pruncul în brațe, dar în egală măsură am văzut tați atât de implicați în creșterea copilului lor încât nici nu contează cine a mângâiat primul pruncul. Slăbiciunile și binecuvântările se află, cred, pe alt teren decât cel al diferențelor de gen.

Dacă mă refer strict la mine – copilul meu cel bun, Radu bucurie, mi-e slăbiciune și binecuvântare în același timp.

Ce fel de bagaj-moștenire ți s-a dat de la femeile din familia ta, mama, bunica, străbunica, stră-străbunica ta și ce anume crezi că ai de prețuit și de dus mai departe și ce anume ai de schimbat și vindecat?

Femeile mele au trudit toată viața lor. Ele au ținut casa și, chiar dacă ar fi vrut altceva de la viață, destinul lor a fost să păstreze familia unită, cu toate grijile, durerile sau bucuriile care au venit la pachet.

Ce-am luat de la ele e puterea de muncă. Și asta e de păstrat. Dar sunt destule de vindecat din povestea aceasta – căci nu, nu cred că trebuie, de exemplu, să ramai într-o relație doar pentru că așa se cade – „ în familia noastră n-a divorțat nimeni, niciodată ”, nu cred că e o greșeală să construiești un drum profesional și să i te dedici la vârsta la care „ altele au câte trei copii deja ”. Și exemplele pot să continue. Vindec, vindec, construiesc cât pot.

A fost un moment anume în care ai simțit că viața ta înseamnă mai mult decât propria existență sau un proces lent prin care ai trecut? Care îți sunt provocările ieșirii din zona de confort?

Aș spune mai degrabă că ani de zile s-a tot pregătit terenul pentru ca într-o zi să se producă o explozie. Am fost implicată adesea, prin prisma meseriei, în acțiuni menite să atragă atenția asupra diverselor cauze sociale. Eram însă mai degrabă invitat de ocazie, inițiativa nu era la mine.  Atunci când am întâlnit însă niște copii de la un centru de plasament care-și lipeau năsucurile de geam ori de câte ori plecam sau care se agățau de picioarele mele și mă puneau să le promit că mă întorc – atunci am simțit că viața asta trebuie să fie mai mult decât despre confortul propriu.

Câtă vreme îmi stă în putere să schimb ceva în bine în viața unui om, oricât de mic ar fi binele, e musai să nu mai las timpul să treacă degeaba. Apoi binele devine molipsitor și dă dependență și într-o zi simți ca asta e noua ta viață și nici n-ai vrea să arate în alt fel.

Viața nu e doar zbor și bucurie. Cum îți trăiești furtunile și atunci când simți că nu mai poți, cum faci să mai poți un pic?

Trăiesc furtunile foarte intens. Un moment de furie sau de neputință mă consumă cumplit, nu mai sunt în stare de nimic în ziua aia.

Ai remarcat atunci când te șicanează cineva în trafic cum începi o discuție în mintea ta cu omul acela și, deși fiecare a ajuns deja la destinație, tu încă îi mai dai câte o replică? Nu e doar timp pierdut. E pierdere de energie pe care ai putea s-o folosești în o mie de alte feluri mai bune.

Așa că, atunci când simt că se apropie un astfel de moment mă străduiesc să pun frână gândurilor. Să-mi tac puțin și să-mi amintesc ce lucruri faine am de făcut în ziua aia și cum fiecare picătură de energie îmi va fi de folos și nu-mi permit s-o pierd. Nu funcționează tot timpul. Dar din ce în ce mai des.

Povestește-ne despre ceea ce îți face acum, zilele acestea, sufletul să zburde de entuziasm și sens! Povestea căreia îi pui piatră de temelie?!

Se cheamă ZI DE BINE.

E o Asociație nou nouță pe care am construit-o împreună cu buna mea prietena, Luciana Zaharia, din dorința de a-i implica pe toți aceia care ne spun, constant: vreau să fac mai mult, VREAU SĂ AM SENS, vreau să las ceva în urmă.

Cum oamenii sunt nerăbdători și vor să vadă rapid rezultatul implicării lor, am ales 12 cauze sociale, câte una pentru fiecare lună a anului, fiecare dintre ele se implementează în maximum 30 de zile, în special cu sprijinul financiar al sărbătoriților lunii. Îmi place să spun că ne dorim dopul de la șampania pe care ei o vor deschide, iar la finalul lunii le vom arăta cum am folosit banii.

Cine-i născut în Ianuarie, hai sus, hai sus, hai sus! Am vrea să transformăm cântecul într-un hit în varianta remixată, ca simbol al implicării. Sloganul nostru este „ De ziua ta, ajută un om să se ridice! ”

Mecanismul e foarte simplu: la început de lună anunțăm cauza pentru care strângem bani, apoi cerem sprijin și ne apucăm de treabă. Cine vrea să vadă care sunt cauzele pe care le sprijinim poate să arunce un ochi pe zidebine.ro. Să știți doar că dezvăluim foarte puțin – ne plac surprizele.

Felul în care oamenii pot contribuie e foarte simplu: în mai puțin de 10 secunde poți face un BINE – trimitând mesajul „SUS” la 8862 pentru o donație de 4 Euro. Numărul e accesibil doar din România, însă pentru cei care vor să se implice, pe zideibine.ro se găsesc mai multe modalități de contribuție.

Ne dorim ca până la finalul anului să avem alături peste 300.000 de oameni care vor să dea [și alt] SENS aniversării lor.

Melania și Luciana, cele două super femei care construiesc împreună această nouă poveste magică – ZI DE BINE.

Mulțumesc, Mel.

Aveți aici și aceste 11 minute de la Tedx Cluj. Nu e doar un discurs, e un DAR extrem de prețios pe care Mel ni-l face nouă, tuturor. Urmăriți-o, aproape că pot să vă promit că o simțiți cum vă cresc aripi și că vă descoperiți simțind că aveți o voce mai puternică decât ați fi crezut!

8+

S-ar putea să-ți placă și

1 comment

Peter Hurley 9 martie 2020 - 10:14

Foarte frumos! Bravo, Mel! Hai Sus! Hai Sus! Hai Sus!

1+
Reply

Lasă un comentariu