Unde să stai în Maramureș (1)?

by loredana
0 comment

Casa tradițională Valea Vinului și Dom-ul Valea Vinului, Vișeu de Sus, Maramureș.

Casele tradiționale din Maramureș, recondiționate, sunt deja de-o vreme bună o potrivită opțiune de cazare pentru o vacanță în această zonă și se găsesc în multe dintre satele maramureșene.

Glampingul e un concept destul de nou în România, sunt câteva locuri în țară unde puteți întâlni acest tip de experiență… un fel de camping mai de lux, adică nu doar un cort așezat pe pământ, ci ceva care păstrează ideea de dormit aproape sub cerul liber, însă ”accesorizat” cu tot confortul necesar.

În Maramureș, m-a surprins să descopăr un astfel de loc și mă bucur că ne-am dus să-l simțim pe propria piele. Ceea ce a creat acolo Radu, proprietarul, împreună cu părinții lui, e frumos tare. O combinație de nou și vechi, de tradițional și modern, îmbinată frumos, într-un mod care nu creează disconfort.

Căsuța tradițională e printre cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată. La exterior a păstrat total aspectul căsuței originale – o casă veche de 120 de ani, adusă dintr-un alt sat din Maramureș, pusă aici, pe dealul care aparține familiei de generații, fix lângă pădure, cu o priveliște minunată.

La interior a împărțit spațiul simplu, o bucătărie funcțională, o baie cu toate cele necesare și un dormitor spațios absolut minunat. Mobilier cât trebuie, de lemn, un pat mare și confortabil, o sobă pe lemne și preșuri – covoare țesute de mama lui Radu. Spațiu aerisit, cu pereți realizați din materiale respirabile, simplu, nu foarte încărcat și obositor, întreaga construcție realizată cu respect pentru natură și pentru calitate. Mi-a plăcut mult acest concept care îmbină vechiul cu noul, transpunându-te în trecut și în același timp, rămânând și-n prezent. Pentru noi, seara la gura sobei, cu domnișoara dormind liniștită și cu noi ghemuiți lângă foc, a fost magică și de neuitat.

Dom-ul, cortul de glamping, e mai așa, fancy. Cu o terasă care se deschide către o priveliște ce-ți taie răsuflarea, e o experiență care merită încercată. Să privești ploaia din patul confortabil sau să te lași contopit de sunetele naturii, pe terasă, e nu doar plăcut, ci aproape ireal. Dom-ul e dotat cu baie, cabină de duș, toaletă. Se închiriază în regim self catering, în apropierea lui fiind pregătită o mică bucătărie în aer liber unde se poate găti. Ai cam de toate acolo. Dar mai ales ai îmbrățișarea naturii. Și are o doză faină de romantism, numai bună pentru întreținut focul dragostei.

Poate că ceea ce face ca locul să fie și mai fermecător e ospitalitatea oamenilor, poveștile pe care ei le poartă cu ei și le dăruiesc celor ce le trec pragul. Părinții lui Radu, oameni ai satului care trăiesc acolo, sus pe deal, de zeci de ani, te primesc cu prietenie și bucuroși de oaspeți.

Domnișoara noastră a fost acolo în lumea ei. A hrănit găinile. A mers să vadă mulsul vacii. S-a jucat cu câinele. A cules mere de vară și corcodușe. A alergat pe dealuri. Pe soare, prin ploaie, seara, dimineața, oricând. Da, și casa tradițională și dom-ul sunt potrivite pentru familii cu copii, oricât de mici.

Gustul vieții de acolo e altul decât cel de la oraș. Și nu doar din cauza mâncării. Ci a aerului. A mersului vieții. Lapte de vacă, ouă de casă, ciuperci gătite fabulos, după ce tocmai au fost culese din pădure. Da, răsfățați ne-am simțit. Mulțumim tare.

Maramureșul are de toate pentru toți. Important e doar să găsiți ceea ce vi se potrivește, ceea ce răspunde nevoilor și așteptărilor voastre, ceea ce vă aduce bucurie. Că fix despre asta e vorba, despre bucuria, uimirea și recunoștința pe care le puteți simți călătorind prin aceste locuri.

Să vă reîncărcați cu bine ori de câte ori veniți în Maramureș, asta vă dorim!

*********

Articolul acesta face parte din proiectul Maramureș Ballooning (ne găsiți pe grupul de pe FB) prin care vrem să venim în sprijinul celor care ne scriu zilnic și ne roagă să-i ajutăm cu recomandări despre Maramureș: unde să stea, ce să viziteze, pe cine să întâlnească, etc. Așa facem, vă recomandăm ceea ce știm și apreciem și noi.

Maramureș Ballooning. Despre lumea zborurilor cu baloanele cu aer cald. Și despre Maramureșul autentic, al oamenilor faini și al locurilor fermecătoare.

9+

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un comentariu