Limitări

by loredana
4 comments

Câte dintre deciziile pe care le luăm, le luăm cu inima și nu cu mintea? Cât ne permitem să alegem ce vrem să facem și cât ne supunem regulilor, conveniențelor și, cel mai mult, necesității?
Înghenunchiem, cred, de cele mai multe ori, în fața necesității. Trebuie să facem și facem. Trebuie să renunțăm, și renunțăm. Trebuie. Trebuie pentru că nu ne permitem să alegem altfel. Nu ne permitem financiar. Nu ne permitem moral. Nu ne permitem din orice punct de vedere.
Suntem sclavi ai obișnuinței, ai necesității, suntem sclavi ai conveniențelor. Ne batem cu pumnul în piept și ne spunem că suntem spirite libere, că sufletul nu ni-l poate nimeni înregimenta și nimic nu ni-l poate îngenunchia, că, dacă rațiunea trebuie să se supună mersului lumii, ceea ce e în noi poate să aparțină doar crezurilor proprii dar nu-i deloc așa. Tot ceea ce facem e filtrat de necesitate, tot ceea ce simțim e limitat de reguli și impuneri și chiar și tot ceea ce ne dorim e trecut prin sita posibilităților. Suntem ca niște păpuși de teatru, uneori firele cu care suntem legați sunt mai lungi, alteori mai scurte dar niciodată nu putem să ne depărtăm dincolo de propriile limite, oricât de mult ne-am zbate, oricât am visa.
Perseverența o fi o cale în depășirea limitelor? Dar cât de perseverent poți să fii atunci când ai sentimentul că eforturile-ți sunt inutile, că, oricât te-ai zbate, tot ce poți să faci e să agiți apa într-un pahar și cam atât? Că ceea ce poți schimba e infim în raport cu ceea ce-ar trebui schimbat? Uneori, cu cât ne apropiem, cu atât ne depărtăm, de fapt. Întrezărim un orizont, facem pași într-o direcție și ne dăm seama că, tot descoperind noi și noi căi, nu facem decât să ne îndepărtăm de ceea ce ni se părea aproape. Și ne zbatem între propriile limite.

0

S-ar putea să-ți placă și

4 comments

Drugwash 8 decembrie 2012 - 21:09

Felicitări, tocmai ai descoperit că trăim într-o societate de tip „Fata Morgana”. And there’s more to it than meets the eye…

0
Reply
convietuire 8 decembrie 2012 - 21:33

nu te pot contrazice….

0
Reply
Intuneric 9 decembrie 2012 - 07:34

Perseverenta tine de consecventa cu tine insati. Daca te simti bine cu ceea ce faci, vei merge mai departe.

0
Reply
childagain 9 decembrie 2012 - 11:07

Poate ca nu ne indepartam… Doar calea e mai lunga decat am crezut !
Nici un efort nu e inutil. Mai bine sa miscam un pai, decat sa nu facem nimic. Paiul acela va reprezenta „certificatul nostru de contributie la binele omenirii”.
Gandurile tale ma incercau si pe mine uneori, dar am reusit sa le depasesc. Curaj !

0
Reply

Lasă un comentariu