Frmshk – despre cum sunt…

by loredana
10 comments

Postul ăsta e despre mine – despre cine sunt eu. Sau cum.
Am fost întrebată de multe ori de ce mi-am ales acest nick – frmshk. De unde provine, e destul de clar – de la frumuşica. De ce l-am ales, e poveste lungă.
Frumuşica înseamnă, după cum spune Dex-ul, drăguţă. Nu urâtă, nu frumoasă. Drăguţă. Probabil, compromisul pe care l-am făcut eu, cu mine, mereu.
Ce ne face pe noi frumoşi?
Un exterior încadrat în norme de perfecţiune sculpturală, picioare lungi, talie subţire, sâni mari, frunte înaltă şi ochi frumoşi? O îmbrăcăminte care se aşează frumos pe corp, un machiaj care scoate în evidenţă nişte trăsături?
Suntem frumoşi pentru că ne considerăm frumoşi sau pentru că ne văd ceilalţi aşa? Suntem frumoşi când avem încredere în noi, suntem frumoşi atunci când ne luceşte iubirea în privire, suntem frumoşi când alergam cu îndrăzneală pe drumul vieţii noastre? Suntem frumoşi când ceilalţi ne fac să ne simţim frumoşi?
De-a lungul timpului m-am simţit în multe feluri. În adolescenţă sufeream de sindromul numit, de mine, ” răţuşca cea urâtă „. Nu aveam nici cel mai mic sentiment c-aş fi, nu frumoasă, ci măcar drăguţă. Nici nu mă priveam prea mult în oglindă, n-aveam de ce, clar nu-mi plăcea ce vedeam. Aveam impresia că de asta sunt marginalizată, că de asta nu se apropie de mine băieţii de vârsta mea, că de asta nu-mi găsesc loc în plăcerile obişnuite ale tineretului din care făceam parte. Mă simţeam „diferită” într-un mod care mă făcea să sufăr. Atunci nu-mi dădeam seama că diferit nu înseamnă mai rau ci doar altfel. Acum, privind în urmă, îmi dau seama că ar fi trebuit să mă bucur că sunt altfel.
Apoi, în timpul primei facultăţi, pur şi simplu am înflorit. M-am rupt – în toate sensurile – de lumea mea de dinainte, de oamenii pe care-i ştiam, de locuri, de familie, şi m-am transformat. Din răţuşca cea urâtă am devenit Blonda, Blonda din 115, cum mă ştiau toţi cei din cămin. Faptul că mă plăceau oamenii din jurul meu – parcă dintr-o dată – mi-a sădit în suflet încredere. Şi îndrăzneală, şi inconştienţă, şi siguranţă, şi mult, mult avânt.
Profesorii mă plăceau şi asta nu se întâmpla pentru sclipirea de inteligenţa din ochii mei albaştri ci, mai degrabă, pentru naivitatea din ei. Colegii mă plăceau şi nu pentru că învăţam bine ci pentru că vedeau în felul meu „diferit” de a fi ceva atrăgător.
Nu vânez complimente. Îmi fac plăcere, desigur, dar nu le vânez. Mi s-a spus de multe ori că sunt frumoasă. Am crezut-o, cu adevărat, de puţine ori. Am simţit când mi s-a spus cu-n înţeles – scop – ascuns, când tot ce se dorea de la mine era sa ajung într-un anumit pat, am simţit când mi s-a spus cu o admiraţie sinceră, am simţit când cuvintele astea se refereau la exteriorul meu sau când spuneau ceva despre ceea ce e undeva, pe dinăuntru. Desigur,au fost momente în care am simţit că modul în care arăt, fizic, e ceea ce contează în jur, ceea ce-mi deschide anumite uşi şi drumuri, au fost momente în care am simţit că oamenii apreciază cu totul altceva la mine.


” Ce frumoasă erai ultima dată când te-am văzut, ştii? ”
Mi s-a spus de curând, după o seară în care nu m-am simţit deloc frumoasă. Mi-am dat seama atunci că e ceva dincolo de mine, cumva. Că oamenii au puterea să scoată la iveală frumuseţea din mine. Că starea pe care ei mi-o transmit e catalizatorul, e ceea ce transformă banalul în excepţional. Sentimentele sunt cele care ne fac mai buni, şi mai frumoşi. Şi da, un interior frumos poate transforma şi exteriorul.
Au fost, şi sunt încă, de-a lungul timpului, multe lupte de-ale mele cu mine, de acceptare sau respingere, de împăcare sau războire. Complexele – de toate felurile – m-au urmărit mereu şi o fac încă. N-am să spun c-am ajuns să mă simt frumoasă, nici că am ajuns să fiu împăcată cu mine, cu tot ceea ce sunt. Nu. E, clar, o cursă lungă şi mai e drum de parcurs. Încerc doar să văd lucrurile destul de lucid, să mă cunosc şi să mă accept, să învăţ şi să merg mai departe. Înainte. Chiar dacă mă împiedic.

0

S-ar putea să-ți placă și

10 comments

adriannegoita2005 5 octombrie 2011 - 15:25

Umblând prin oraş întâlnesc o mulţime de femei. Cred că, dacă aş face o statistică, mult peste jumătate sunt cel puţin drăguţe. Celelalte, care de fapt sunt ceva gen excepţia de la regulă, pot lăsa impresia de urât. Ei bine, dacă la această ultimă categorie înţeleg eventualele complexe de inferioritate (deşi are loc şi aici excepţia de la excepţia de la regulă, în sensul că am întâlnit şi femei mai puţin frumoase care nu puneau la suflet că aspectul lor nu este chiar ideal, în sensul că acestea socializau frumos şi, uneori, chiar erau admirate dintr-un punct sau altul de vedere), la prima categorie astfel de complexe mi se par o exagerare autocritică pe care aş pune-o mai degrabă pe seama unei tulburări asociate cu depresia decât pe o evaluare obiectivă a propriului aspect.
Prin urmare, deşi nu te cunosc decât din fotografiile şi textele pe care le-am văzut pe aici, sunt de părere că nu aveai de ce să fii complexată. Faptul că acum eşti mult mai împăcată cu trupul tău în comparaţie cu perioada adolescenţei reprezintă o evoluţie de dorit, o evoluţie spre o autoevaluare obiectivă.
Cred că sunt multe aspecte care te caracterizează (indiferent dacă eşti sau nu conştientă de asta) prin care atragi interesul oamenilor, indiferent dacă vorbim de bărbaţi sau de femei.
Uite, dacă-mi permiţi să mă devalorizez eu un pic, pot spune că „mă baţi la fund” în domeniul inteligenţei, dat fiind că, din ce înţeleg, ai terminat două facultăţi în comparaţie cu eşecul meu în, spun unii, cea mai uşoară facultate posibilă.
Gata cu autodevalorizarea. Tu ai scris cum te percepi, eu am scris cum mă percep, ceilalţi sunt liberi să compare…
Seară faină, frumuşico! 🙂

0
Reply
frmshk 6 octombrie 2011 - 14:01

Ca avem sau nu de ce sa fim complexati, e alta poveste. Cand simtim intr-un anume fel, explicatiile rationale nu-si prea indeplinesc rostul. Tot asa simtim. Avem nevoie de mai mult pentru a iesi de acolo. La mine, recunosc, asta e problema, e nevoie de oameni… de acolo imi vin mie si problemele si rezolvarile…
Seara faina si tie, razboinicule! 🙂

0
Reply
ovidiu 5 octombrie 2011 - 15:36

Este un atu considerabil în a fi „frumos” într-o societate care funcţionează în sectoare bune ale sale pe baza aparenţelor (mass-media, public relations, marketing). Cu toate acestea, înfăţişarea cred că nu face parte din eu-l nostru profund; ea, prin definiţie, este una dintre părţile cele mai perisabile ale componentelor noastre. Mai mult, frumuseţea este definită social: într-un grup de femei a fi „frumos” înseamnă ceva, în unul de bărbaţi altceva; în vremea lu Rubens erau apreciate anumite forme, astăzi altele. Aceasta înseamnă că dacă vrei să convingi din acest punct de vedere trebuie să stai cu atenţia trează la nişte standarde fixate de alţii şi nu de tine. Soluţia liniştiirii acestui zbucium pare sugerată în ultimul paragraf al postării: de a te împăca cu tine, de a te accepta aşa cum eşti şi, în cele din urmă, de a te iubi aşa cum eşti. Iar ca orice stare de îndrăgostire, aceasta se va reflecta în exterior iar oamenii vor întoarce atunci capul pe stradă, spunându-şi: „Ce femeie (în cazul de faţă) frumoasă!” Altfel, neacceptându-te, neiubindu-te, rişti să fii, în cel mai bun caz, o Barbie, adică un ne-om frumos.

0
Reply
frmshk 6 octombrie 2011 - 14:06

Da, in societatea in care traim, frumusetea exterioara e un atu dar nu neaparat mai mult de atat. Dar e un atu care variaza in functie de foarte, foarte multi factori externi…
Impacarea cu sinele pare sa fie lupta vietii noastre, a fiecaruia dintre noi. Si chiar si atunci cand ajungem sa simtim ca am dus-o la bun sfarsit se poate intampla ca ceva sa ruineze, intr-o clipa, tot echilibrul ala… si sa o luam de la capat. Important mi se pare faptul ca gasim in noi resurse pentru a continua…
Da, cunoastem multi oameni frumosi ne-frumosi… 🙂

0
Reply
Roscata 6 octombrie 2011 - 08:28

Ochisori:D. Esti o femeie frumoasa si puternica, continua sa iti spui asta 😉

0
Reply
frmshk 6 octombrie 2011 - 14:07

Hmmm… mai bine mi-o spuneti voi… 😀
Da, multe ar trebui sa ni le spunem. Si sa le credem. Ne-ar fi de mare folos.
Zi frumoasa, frumoaso!

0
Reply
old an 6 octombrie 2011 - 16:49

Ma cheama Narcis(a) si principala mea calitate e modestia.

0
Reply
frmshk 7 octombrie 2011 - 05:21

Hmm… imi plac mai mult margaretele… si irisii… 🙂

0
Reply
a-z 6 octombrie 2011 - 16:54

excelent ai incheiat argumentatia! constientizezi demult faptul ca esti animata si nu obiect, deci etichetat peste vointa proprie de a fi si a fi receptat intr-un fel sau altul. si da, cred in tine si-n izvorul de resurse interioare ca vei gasi solutii mereu la inerentele dileme existentialiste!
nu uita ca nu esti ambalaj sau eticheta scrisa de unul si altul ci esti ce vrei si simti ca poti fi! prin ceea ce esti, ca un corp=trup+suflet (minte, gandire, emotii)+spirit (nadejde, credinte=crezuri profunde, convingeri personale daca preferi abordarea mai putin clerica si mai mult laicizata, sperante)
ma inchin in fata celor ce simti, le recunosti, speri si lupti pentru a le putea trai, om bun! 🙂
bine peste tot! nu e doar ce se vrea sa se auda, in plan moral, ca o medie in ceea ce priveste lumea, in genere, e o vrere a mea spre caracterul puternic in care cred din persoana ta, cel care te va ajuta sa depasesti momentele de impas in care din cand in cand, date fiind situatiile ambientale sociale, viata ne mai adanceste impotriva asteptarilor noastre.
deci, bine cum ziceam!

0
Reply
Post aniversar. 1 an. « Ecoul tăcerilor 1 ianuarie 2012 - 08:55

[…] ce-am ales numele frmshk am scris aici. Aveam nevoie de ceva care să mă reprezinte, să mi se potrivească. Aşa şi […]

0
Reply

Lasă un comentariu