Îmi pare că e cea mai expresivă asociere posibilă.
Căci ce vorbește mai frumos despre primăvara pe care o așteptăm cu atât de mult dor în fiecare iarnă, decât mărțișorul, acest simbol care ne descrețește frunțile și ne bucură, indiferent de vârsta pe care o avem?
Mărțișor cu Dor e un târg de mărțișoare românești desfășurat la Baia Mare și aflat acum la cea de-a XII-a ediție. O tradiție prețioasă pentru orașul acesta al nostru. Perseverență, încredere, speranță și multă creativitate, acestea-mi par a fi ingredientele care fac ca acest târg să aibă continuitate de așa de mulți ani deja. O mână de oameni frumoși care transformă ceea ce poartă în inimă în mici obiecte prețioase, de suflet și de drag mult.
Târgul va ține 3 zile de weekend în perioada 28 februarie – 1 martie 2020, într-un spațiu nou, potrivit pentru artiștii și creațiile lor. În Centru Vechi, vis-a-vis de Turnul Ștefan, la Galeria Varvedo. Mergeți dinspre Centru Vechi spre Teatru și n-aveți cum să-l ratați, str. Crișan, 6/1. Dacă nu sunteți din zonă și vă doriți totuși aceste mărțișoare delicate și prețioase, o parte le găsiți pe site-ul mărțișoare românești punct ro iar pentru celelalte, puteți contacta pagina de facebook a târgului, FB@martisorcudor.
Acesta nu e un târg oarecare. Nu e un loc unde te duci să faci stocul anual de mărțișoare, că așa se face, și te întorci cu un braț de mărțișoare de duzină cumpărate pe bani puțini. Nu.
Târgul Mărțișor cu Dor e o comunitate.
E un loc unde cumperi bucurie, creativitate și emoție, presărate din belșug în procesul de creare a micilor mărțișoare de toate felurile, de la porțelan la lemn și de la argint la flori uscate, obiecte trecute prin proces migălos de cusut ori de pictat, frământat ori modelat… toate manual, pas cu pas, cu mâini pricepute și, mai ales, cu inimi bune.
Cel mai bun și onest mod de a aprecia și a susține efortul acestor oameni e prin a le cumpăra creațiile, prin a respecta munca depusă, talentul și îndemânarea în a realiza obiecte cu suflet. Să cumperi produse realizate manual, local, nu aduse din China în transporturi imense și depersonalizate, să apreciezi calitatea și unicitatea obiectelor… e ceea ce face ca o comunitate locală să aibă valoare, e ceea ce poate să ne salveze de la superficialitate și lipsă de sens și conținut.
Haideți să cumpărăm anul acesta doar mărțișoare realizate manual, să purtăm nu doar obiecte, ci și bucurie.
Ia uitați-vă ce frumuseți.
Ileana Bijoux Credențul Ancuței Ileana Bijoux Rebeca Dan Credențul Ancuței Odette Lupu Lipo Iri Alina Bratu Alexandra Neacșu Maria Brete