Să petrecem bucuria de-a fi!

by loredana
0 comment

Am venit să petrecem bucuria de-a fi – sunt cuvintele cu care a început aseară Grigore Leșe spectacolul pe care l-a susținut împreună cu maestrul Gheorghe Zamfir, pe-o coamă de deal, departe de aglomerația orașului, în curtea unei gospodării tradiționale din Maramureș (o parte originală, o parte construită ulterior), cu ocazia lansării unui proiect.

grigore lese (1)

Naiul fermecat al lui Gheorghe Zamfir și graiul tare, apăsat, al lui Grigore Leșe, îndemnând la căutarea de sine în cântec m-au ținut, timp de câteva ore, pe dealul acela cu fabuloasă lună plină, într-o lume de dor. Toate dorurile regăsite-n toate versurile cântecelor neamului. Dorurile lumii întregi, dorurile unui popor, dorurile mele. Contopite. Sentimentul de apartenență la Maramureș, la tradițiile și cultura strămoșilor, mi-a zvâcnit în vene și m-am bucurat. M-am bucurat să mă regăsesc în cântec, să mă regăsesc în portul popular, să mă regăsesc în atmosfera aceea atât de diferită de lumea de zi cu zi în care trăiesc și, totuși, atât de intim apropiată. M-am bucurat să simt că fac parte din locurile acestea, că există în mine un drag pentru tradiții și cultură și muzică și grai popular.
A fost o seară pe care-am trăit-o intens, cu sufletul întins covor în fața acestei chemări la autenticitate, și-a fost și-o apăsată tristețe, și-o profundă recunoștință, și-o simplă bucurie. Și lacrimi ale însingurării, și zâmbete timide ale sufletului, și nesfârșitele doruri. Și-o mare emoție și-un mulțumesc gâtuit și-o strângere de mână fermă.

grigore lese (2)

Și-a fost aseară ce-a trebuit să fie, probabil. Și-un mulțumesc, și-un te iubesc, și-un vă rog. Toate acele trei ingrediente care ne-ar face viața mai frumoasă, cum zice Grigore Leșe. Dar cum, dacă nu-i lumină nicări, vorba cântecului?
(știu, e tocmai contradicția textului pe care-l scriam demult – dar la fel de actual și azi, ca și atunci – punând(u-mi) o întrebare existențială fără sens. Pentru ce-ul meu cel veșnic, în opoziție cu simplitatea acestui să petrecem bucuria de-a fi, adică, fără echivoc, faptul de-a fi nu-i o neclaritate, sau un izvor de întrebări, e doar o pură bucurie și nu-i aceea întrebarea potrivită. doar că, pentru mine, lucrurile funcționează diferit. cam defect.)
(fotografii – Diana Cherecheș)

0

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un comentariu