Ziua mea, la înălțime

by loredana
5 comments

Azi mi-am început ziua răsfoind printre fotografiile făcute în Austria, selectându-le și împărțindu-le în diferite categorii… m-am pierdut prin ele, m-am bucurat – iar! – de toate momentele acelea, mi-a înseninat ziua candoarea Puștiului și modul lui de-a trăi o astfel de vacanță și am visat. Mult, înalt, desigur. Aș putea să vorbesc/scriu mult despre această călătorie, probabil o voi face, să-mi rămână amintirile mai vii.
De data asta o să vă zic despre cum a fost exact ziua de 14 ianuarie, ziua mea. Nu a fost zi de zbor atunci, vă ziceam că s-a anulat din cauza condițiilor atmosferice neprielnice. Și-am vrut totuși să fiu la înălțime. (o să vă dezvălui și faptul că am vrut să fiu la înălțime fizic vorbind, la propriu, să urc undeva, pentru că emoțional, de ziua mea, am fost mai degrabă prin ceva cotloane joase, ascunse, nu chiar optimiste, că deh, nu m-am împăcat ușor cu vârsta). Puștiul a vrut cu telecabina și, pentru că la Dachstein unde vroiam să ajungem la Sky Walk era perioadă de revizie, am decis să urcăm cu telecabina din Filzmoos, să ne ducă… unde ne-o duce.

ianuarie paispe (1)

Ne-a dus în sus, desigur, oferindu-ne priveliști frumoase asupra micului sătuc. Telecabina urcă la altitudinea de 1600 m de unde pornesc mulți km de pârtii de schi, de toate gradele de dificultate, trasee de drumeții și de schi fond. Noi am ales să facem o drumeție, către un loc care oferă o panoramă deosebită asupra munților și asupra Filzmoos-ului (despre care voi scrie în alt post).

ianuarie paispe (2) ianuarie paispe (3) ianuarie paispe (4)

În Filzmoos, pentru că localitatea e participantă la un proiect Unicef ” A heart for UNICEF „ inimioarele, în special cele confecționate din lemn, sunt întâlnite la tot pasul, eu cred că deja e un fel de simbol al locului. Și acolo, la restaurantul cocotaț pe munte, colorau și umpleau de o senzație plăcută totul în jur. Inimile ne duc mereu cu gândul către sentimente, drag, apropiere, nu? Așa se simțea și pe-acolo…

ianuarie paispe (5) ianuarie paispe (6) ianuarie paispe (7)

De sus, întotdeauna lucrurile se văd mai frumoase, probabil pentru că detaliile nelalocul lor se pierd și rămâne imaginea de ansamblu. Mereu am iubit panoramele, orașele, dar și natura, văzute de sus. De-acolo, de pe banca aceea foarte strategic așezată, într-o liniște absurd de totală, viața însăși părea mai puțin grea și apăsătoare, în ciuda vremii închise, mohorâte.

ianuarie paispe (8)

Și Puștiul s-a simțit în largul lui acolo, era zăpada pe care și-o dorise și care, în sat, cam lipsea. Și-a făcut prieteni – bulgărași peste tot și s-a despărțit de ei foarte greu, doar cu multiple promisiuni că ne vom aminti de ei, că lor le e mai bine în zăpada – mamă, și-alte de-astea… Da, foarte candid!

ianuarie paispe (10) ianuarie paispe (9) ianuarie paispe (12)

 Inimioare erau peste tot, cum vă ziceam. Mie mi-a plăcut, m-am simțit confortabil, într-un cadru cald și primitor și m-a amuzat pentru că, cum vedeți, și semnul spre toaletă era tot o inimioară. Am apreciat deschiderea austriecilor și modul plăcut în care ne-au primit și ne-au tratat, simțul foarte dezvoltat al umorului, ospitalitatea, măcar ele au mai îndulcit gustul aspru al notei de plată piperată pe care a trebuit să o achităm acolo.

ianuarie paispe (13)

Dacă tot a fost ziua mea, eram în Austria, trebuia să încerc vestitul ștrudel de mere – eu am ales cu sos de vanilie, dar se putea și simplu, doar cu frișcă – și el mi-a ținut loc de tort, fără lumânări, dar cu un gust divin, vă spun sincer. Speram să mănânc în Austria un ștrudel chiar reușit, dar, de obicei, preparatele astea care devin simbol al unui loc, ajung să aibă mai mult renume, și mai puțin calitate, deci mi-era un pic teamă. Dar a fost, pot să spun, cel mai bun ștrudel. Delicios. Patru euro și ceva.

ianuarie paispe (14)

În loc de șampanie, am primit – din partea casei – o băutură servită într-un mod inedit, nu vă zic mai explicit, pricepeți voi din fotografia de mai sus. Dacă nu după altceva, după zâmbetul meu extra – larg, puțin jenat, așa… dar băutura, pe bază de lapte și alcool, a fost… exact ce trebuia să fie. Bună, bună de dat repede pe gât, de zâmbit stângaci și urat la mulți ani.

ianuarie paispe (15)

Berea a fost, așa, ca supliment, de sete, zic. Și, dacă tot împlineam o vârstă de-asta doar cu cifra trei în ea, să fie de 3 ori Loredana, de ce nu? Ne-am amuzat un pic cu reflexiile noastre în halbele de bere, am făcut câteva mișcări haotice de încercare de dans cu Puștiul pe-o muzică din care nu înțelegeam decât ceea ce trebuia, ritmul adică, ne-am uitat o vreme la oamenii care-și petreceau timpul participând la jocuri de grup, ne-am simțit bine, norocoși și veseli și, după ce programul de rulare a telecabinei s-a încheiat, am coborât și noi spre sat. Aventură. Zi plină. Pe măsura celor 33 de ani.

0

S-ar putea să-ți placă și

5 comments

Drugwash 29 ianuarie 2014 - 20:25

Uite, vezi: norocu’ meu că nu sufăr laptele şi nu-mi permit aniversări de genul ăsta. Altfel cum mi-ar fi stat cu ditamai ştromeleagu-n mînă, om în toată firea?! :))

0
Reply
Sonia 29 ianuarie 2014 - 21:22

Ai avut o aniversare perfectă. 🙂 Un loc superb și Marc împreună cu tine. Oare așa arată raiul pe pământ?

0
Reply
Ana 30 ianuarie 2014 - 09:20

Ce locuri frumoase! 🙂 Uite asa am mers si eu cu tine! 😉
Vroiam sa zic ca numai si pentru bautura aia cu lapte si alcool si merita sa dai o fuga la cabana cu inimioare 😛 😉

0
Reply
Filzmoos, Mecca für balloonists 12 februarie 2014 - 00:24

[…] Articolul de mai jos este scris de Loredana Ionescu, o tânără mămică din Baia Mare, care anul acesta și-a petrecut ziua de naștere la înălțime. […]

0
Reply
Călătorii la Singular » Filzmoos şi împrejurimi: 22 de experienţe alpine 15 martie 2014 - 23:01

[…] Fiindcă am urcat cu Loredana şi a fost ziua ei, am primit din partea casei (sau cel puţin aşa am crezut), şi o băutură extra, cu lapte şi […]

0
Reply

Lasă un comentariu