Cer înstelat? Da. Lege morală? Nu prea.

by loredana
3 comments

” Cerul instelat deasupra mea si legea morala din mine! ” – cuvintele lui Kant, in timpul liceului, vegheau deasupra usii de intrare in sala unde tineam cursuri de psihologie. Cu mintea mea de copil – adolescent le citeam zilnic si-mi placea muzicalitatea lor dar nu ma straduiam sa le inteleg prea mult. Si-apoi, in anii ce-au urmat, cuvintele astea mi-au ramas in suflet, reamintindu-mi-le ori de cate ori priveam cerul plin de stele si ceva in fiinta mea era adanc rascolit. Cerul instelat m-a atras si m-a incantat intotdeauna. Maretia lui, sentimentul ca sunt doar un fir de praf sub infinitatea lui, pe care-l am privindu-l, puzderia de stele, reci dar fascinante…
Cuvintele lui Kant, parte din fraza care sta scrisa pe mormantul marelui filozof – ” Două lucruri umplu sufletul de o admiraţie şi o veneraţie mereu crescândă şi nouă, în măsura în care reflecţia şi le întipăreşte şi se ataşează de ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din mine ” – m-au pus deseori pe ganduri. Cati dintre noi reusim sa ne traim, macar in parte, viata, ghidandu-ne dupa aceasta “lege”? Simpla, in aparenta dar, prea complicata, de fapt? Parca in timpul in care traim nu mai exista nici un fel de lege morala care sa ne guverneze viata, sa ne-o indrume. Mai degraba functioneaza o lege a junglei, in care fiecare-si cunoaste doar interesul propriu si nu conteaza nimic inafara atingerii lui. Privesc in jur si tot ce vad e doar dezorientare. Infinit de multe cai gresite. Pe care, cu buna stiinta, o apucam. Fara sa gandim prea mult. Si e trist, ca nici acolo unde ar trebui sa gasim exemple bune de urmat nu gasim decat cai si mai ocolitoare. Familia, scoala si biserica. Trio-ul educational, care ar trebui sa ne ajute sa ne formam, sa pornim in viata cu incredere, optimism si moralitate. Cu sentimentul ca suntem o rotita dintr-un tot care, pentru a functiona in buna stare, are nevoie ca toate piesele lui, oricat de mici, sa conlucreze, sa-si uneasca fortele. Dar ce pot invata copii din familiile destramate, din familiile cu parinti plecati, la munca, in cine stie ce colt de lume? Ce pot invata intr-o scoala unde dascalii nu mai au sentimentul datoriei, lipsindu-le cu desavarsire implicarea, dedicarea? Cat despre biserica, acolo unde ar trebui sa fie exemplul extrem de moralitate, locul din care ar trebui sa plecam imbogatiti sufleteste… se intampla, mai degraba, sa plecam dezgustati de materialism, de aparentele inselatoare… si ce sa te astepti de la preoti care conduc Maserati sau joaca biliard, in chiar incinta bisericii?
Desigur, nu sunt eu nimic sa acuz. Sunt, la randul, meu, doar o rotita nesemnificativa, si totusi importanta, intr-un mecanism urias. Incerc, fara sa reusesc intotdeauna, sa functionez conform unor norme… de moralitate. Nu reusesc, cum ziceam, sa urmez mereu o conduita dar ma straduiesc. Ma straduiesc ca actiunile mele sa nu provoace efecte negative asupra celor din jur, sa nu deranjeze, sa nu faca nota discordanta intr-un sens rau (stiu, totul e interpretabil, ceva rau pentru mine poate insemna mai putin rau pentru altul!). Bunul simt e regula dupa care ma ghidez, legea care ma salveaza, uneori de mine insasi, de la alunecare. Si nici nu incerc sa generalizez. Stiu bine ca, desi realitatea de care ma lovesc e cea descrisa mai sus, exista inca si adevarate exemple de moralitate. Din pacare, si asta e tristetea care-mi apasa sufletul, aceste exemple sunt putine, clar insuficiente prin comparatie cu lipsa de moralitate, prezenta in toate domeniile, in care traim. Si, mai e rau e ca, simt ca totul merge inspre rau, nicidecum inspre bine. Problemele morale ale societatii se inmultesc vazand cu ochii, se adancesc, si ajungem sa luam maine drept moral ceea ce azi consideram imoral. Si, totusi, pana unde, pana cand? Cat de mult pot sa decada oamenii? De ce ar fi nevoie pentru a se schimba ceva? Ce se mai poate face cand sa minti, sa inseli, sa trisezi, sunt lucruri perfect normale? Cand, oriunde ne-am arunca privirea, in jur, nu vedem decat lipsa de moralitate? Doar resemnarea ramane?

0

S-ar putea să-ți placă și

3 comments

Esqvilyn 22 ianuarie 2011 - 00:14

Si totusi, un lucru e fie moral, fie imoral. De fapt in primul rand se definesc cele imorale, toate celelalte putand fiind considerate morale. Bunul simt e subiectiv.

0
Reply
frmshk 24 ianuarie 2011 - 12:47

Nivel de mijloc nu exista? Si, definirea asta, pe ce baza se face? Cine stabileste ce e moral si ce nu e?
Nu, te contrazic. Bunul simt n-ar trebui sa fie subiectiv. Ar trebui sa fie o regula general valabila, sa fie frana care ne opreste in a face chiar tot ce ne taie capul, ar trebui ca bunul simt sa fie o masura prin care sa ne calculam gesturile, faptele… macar bunul simt sa ne conduca daca regulile si convenientele sunt ” de fatada „, bunul simt ar trebui sa fie un glas in fiecare dintre noi, intotdeauna, nu doar in anumite momente sau situatii…

0
Reply
Esqvilyn 23 iunie 2011 - 22:09

Mai pierd si eu firul discutiilor … Stiu ca intrebarile din dreptul moralitatii te framantau intr-o perioada, de aceea revin.
Nu, nu cred ca exista nivel de mijloc. Moralitatea tine de o constiinta colectiva. Reprezinta lucrurile „bune” asupra carora oamenii in deplinatatea facultatilor mintale convin. De fapt abordarea e de a determina intai daca un lucru e „rau”. Daca nu e clasificat ca „rau”, atunci e „bun”. Multimea lucrurilor „rele” difera de la om la om (avand totusi o semnificativa parte comuna). Acea parte comuna ar reprezenta „cele imorale”. Iar in ultima instanta un lucru se defineste ca „rau” intr-un mod total relativ, dupa binecunoscuta regula „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”.
Eu am ajuns la o regula: Daca un om crede ca un lucru nu e rau pentru nimeni altcineva atunci n-are de ce sa-l ascunda.
Bunul simt e un concept atat de departat de orice analiza obiectiva incat oricine (fie ca are dreptate in acel caz particular, fie ca nu) se poate bate cu pumnul in piept ca-l detine. De aceea e o sintagma pe care o evit in general, desi inteleg ca ea in sine ar trebui sa denote ceva pozitiv. Parca saptamana trecuta vazusem un clip pe youtube cu un psd-ist meltean, suparat la culme datorita intrebarilor agasante ale unei ziariste. Si el invoca bunul simt.
Dar las acest subiect pe altadata, daca vom mai gasi amandoi timpul necesar pentru a-l dezbate.
Revenind la moralitate, ori poate doar la lucrurile „rele” pentru o persoana anume (in ipoteza acceptabila ca doar asta putem determina aici), orice situatie sau poveste ti-ai putea inchipui si ai vrea s-o analizam, am putea incerca.

0
Reply

Lasă un comentariu