Îl învăț să zboare

by loredana
6 comments

Da, asta-mi doresc să fac, ca mamă, asta mă străduiesc. Să-l învăț pe Puști să zboare. Nu la propriu, deși, și-acolo, dacă-și va dori, voi fi alături de el să-l sprijin și să-l încurajez. Mi-ar fi drag să iubească zborul așa cum îl iubesc eu, să caute să încerce diferite tipuri de zbor – deja știe ce înseamnă zborul cu balonul, l-am dus mereu cu mine când am făcut școala de parașutism și apoi de fiecare dată când am zburat cu parapanta, deci încerc să-l țin aproape de lumea aceasta – și să aibă în el dorința și vibrația aceasta care-mi curge mie prin vene când vine vorba de zbor… dar, acum la un alt tip de zbor mă refer.

Îmi doresc să-l pot învăța că are aripi, chiar dacă nu-și dă seama de asta, chiar dacă îi e teamă, să știe că are aripi, acolo, în sufletul lui. Aripi care să-i dea îndrăzneală și entuziasm și dorință de-a încerca. De-a depăși limite, frici, de-a merge mai departe, de fiecare dată un pas mai mult. Tocmai pentru a putea să se bucure de cât mai multe, de tot ceea ce viața are să îi ofere.

E un copil precaut. Extrem de precaut, până dincolo de limita firescului. Îi e teamă. De nou, de necunoscut, de aventură, de înălțime, de întuneric, de orice care depășește linia extrem de restrânsă a zonei lui de confort. Și-n același timp, pe cât de teamă îi e, pe atât de mult își dorește să încerce lucruri, să depășească frica. Nu are încă opt ani, dar duce deja o mulțime de lupte cu el însuși.

Două exemple. Trecem un pod îngust care se și balansează. Prima trecere o facem cu comentarii continue – nu-mi place, mi-e frică, nu mai vreau, sigur nu se răstoarnă?, etc. La întoarcere, împotrivirea e la jumătate, începe să înțeleagă că podul nu e un pericol, îndrăznește să se și îndepărteze doi pași înaintea mea. În următoarele zece minute, deja își dorește să mai treacă o dată podul, de data aceasta singur, mult mai relaxat, demonstrându-și lui însuși că nu-i e deloc frică. Și-i iese, e bine, fericit, mulțumit că s-a detașat de frică.

aripi pentru Puști (2)

Alt exemplu. Rafting. De nivel doi, pentru începători, pe un râu liniștit. Două ore, cât durează tura, echipat până în vârful nasului cu tot ce-i trebuie, costum, cască, vestă, etc, el își plânge de milă – nu-mi place, sigur nu se întâmplă nimic?, de ce se mișcă barca mai tare? vai, mergem spre stâncă, etc… se bucură în momente prea scurte, prea puține, îi e frică și-l asigur continuu că e totul ok, are nevoie de confirmări, fără întrerupere. Când se încheie, deja ar vrea să o ia de la capăt, uită total că i-a fost frică și vede doar aventura, timp îndelungat vorbește doar despre cât de frumos a fost.

aripi pentru Puști (3)

Nu vreau să îl forțez, mă străduiesc să înțeleg ritmul lui, să-i înțeleg fricile, limitele, felul lui propriu de-a trăi și simți lucrurile și vreau să-l ajut. Să-i fie mai ușor să depășească temeri, să aibă încredere, mai ales în el însuși, în forțele lui, în capacitatea lui de-a face față. E o muncă continuă, uneori titanică și pot doar să sper că vom face treabă bună. Sunt aici să-i deschid uși, să-i ofer oportunități, să-l încurajez să încerce, să-i arăt că poate, că aripile sunt acolo, să-i întind mâna de fiecare dată când are nevoie, dar zborul trebuie să fie al lui. Trebuie să învețe să zboare. Și va învăța, am încredere.

aripi pentru Puști (1)

0

S-ar putea să-ți placă și

6 comments

Drugwash 4 mai 2016 - 15:18

Teama de necunoscut e ancestrală şi perfect normală. Ar fi dat de bănuit tocmai dacă s-ar fi aruncat cu capul înainte în orice fără să-i pese de riscuri. 😉 Şi odată trecut prin prima experienţă deja a căpătat suficiente informaţii pentru ca necunoscutul să devină în mare parte cunoscut, ceea ce automat face ca teama să se diminueze sau să piară total.
Precauţia e admirabilă, aşa ar putea salva viaţa cuiva sau chiar cea proprie, la un moment dat. Şi ca o regulă generală, înainte de a învăţa să zbori trebuie să înveţi să cazi. Asta te va învăţa orice bun instructor de arte marţiale, printre altele. 😉 Odată ce ştii cum să cazi în aşa fel încît să minimalizezi eventualele răni, automat capeţi mai multă încredere şi curaj în a aborda greutăţile vieţii. Un om nepregătit pentru căzături ar putea rămîne la pămînt pentru totdeauna şi nu vrei asta.
Mult succes la „antrenamente” şi zbor lin. Amîndurora! :-* >:D<

0
Reply
Loredana 6 mai 2016 - 08:06

Dar cum îmi dau seama dacă e o sensibilitate firească sau una exagerată? Dacă precauția aceasta a lui e normală, sau nu? Aici e puțin teama mea. Încerc să iau lucrurile firesc, să urmăresc reacțiile în diferite situații și să-i fiu sprijin când are nevoie.
Mulțumesc! :*

0
Reply
Drugwash 6 mai 2016 - 13:45

Fiecare om e unic tocmai prin diferenţele – de la infime la imense – dintre elementele ce-l compun pe el şi pe ceilalţi. Nu se poate şti niciodată ce rezultate poate avea în viitorul apropiat sau îndepărtat alterarea unora dintre elemente, indiferent dacă pe moment se consideră a fi spre bine sau spre rău. Aşa că eu aş zice să iei lucrurile exact aşa cum sînt şi să încerci mai mult să înţelegi decît să schimbi, dacă nu e neapărată nevoie de o schimbare. 😉
Şi totuşi eu nu sînt psiholog – deşi nici nu prea-mi sînt simpatici cei din tagma asta, ca să fiu sincer – aşa că aş putea greşi. Singurul sfat de bun simţ pe care-l pot oferi e să îţi aminteşti întotdeauna că drumul spre iad e pavat cu intenţii bune. Aşadar… 😉
Ei hai, o să fie totul bine, simt eu! >:D<

0
Reply
Loredana 8 mai 2016 - 11:01

Ioai, :))) Deși suna ca naiba, e cumva adevărat… drumul dinspre copilărie spre viața adultă, e cam așa cum spui… Mna, clar o să fac tot ce pot să stric cât de puțin, să ajut, nu să schimb… dar deh, de parcă eu aș avea vreun răspuns clar, merg doar pe încercate…

0
Reply
Drugwash 8 mai 2016 - 11:50

Pe bîjbîite mergem cu toţii, căci aşa ni s-a dat a trăi. 🙂

0
Mara 16 mai 2016 - 14:24

Cat de greu este sa fii parinte, mama, cat de multa responsabilitate. Felicitari pentru felul in care iti cresti copilul, daca ar fi mai multe femei asa probabil nu ar mai fi atat de multi adulti cu „probleme”.

0
Reply

Lasă un comentariu