Îmi rămâne muntele

by loredana
7 comments

După două zile pe munte, zile cu efort fizic susținut, cu dormit puțin și inconfortabil, în condiții absolut rudimentare – un refugiu turistic ca vai de el – zile cu frig mult, cu ceață deasă, vânt aprig, burniță și umezeală… acasă viața își urmează cursul (ne)firesc de trist și apăsător. Măcar să ne fie o vreme a schimbărilor reale.

Ai noroc, tu poți să mergi ușor pe munte, mi s-a spus zilele trecute.

Dar nu-i așa. Mi-a luat ani de zile să găsesc ușa către munte. Să înțeleg că e acolo ceva pentru mine. Să dau curs dorinței care-mi curgea prin vene, dar pe care n-o puteam creiona clar. Să găsesc oamenii cu care să fac pași în această direcție. Și nu-s deloc o obișnuită a muntelui, nu-s deloc un om pentru care mersul pe munte e ușor. Apoi, încă mă străduiesc de niște ani să-mi pun cap la cap un echipament. Ba niște bocanci, ba un rucsac, ba bețe, ba șosete tehnice, ba o pelerină, ba o frontală, și tot așa. Încă-mi lipsesc multe, încă e nevoie să investesc bani mulți – da, un echipament de calitate nu-i deloc ieftin! – în lucruri care sunt necesare pe munte. Și nu mi-e la îndemână, dar continui.

Pentru că muntele nu-i un moft. Și nu-i nici o relaxare și o detașare de tot ce înseamnă viața de zi cu zi. Dimpotrivă, e o luptă. Cu mine însămi, cu monștrii din mintea mea, cu limitele mele, cu capacitatea mea de adaptare. E drum către mine însămi. E efort susținut, e acceptare conștientă a faptului că trebuie să depun acest efort ca să ajung undeva. Fizic, ajung sus, mai sus. Pe culmi de munte, de unde lumea se vede altfel, pierzându-și detaliile, într-un ansamblu de frumusețe pură. Indiferent dacă plouă, e ceață deasă și nu vezi la distanță de un metru, e frig sau e soare arzător, acolo sus e frumos. O frumusețe (încă) nealterată. Și merită. Tot efortul e răsplătit chiar de-ar fi vorba numai de priveliștile acelea înalte. Dar nu-i doar atât. E mult mai mult. Emoțional, sufletește, e detoxifiere. Momente de întors în sine, de meditație, de întrebări, dar și răspunsuri. E liniște, e limpezire. Și-apoi, sunt oamenii, mâna aceea de oameni care-și acordează pașii unul după celălalt și trăiesc împreună bucuria muntelui. Oameni faini într-un fel aparte.

Mă tot minunez de seninătatea oamenilor care iubesc muntele. De capacitatea lor de-a se bucura de firul de iarbă, de mirosul de brad, de fructele de pădure târzii, de cărările pietruite, de-un fir de apă rece. De modul în care râd simplu, din suflet. Bucuria aceea a împărtășirii. Grija pe care și-o poartă unul altuia. Renunțarea la comoditate, la confortul personal, dorința de-a se îndepărta, cumva, tocmai pentru a se apropia. Și-o tot zic, mă bucur că-i am și eu pe oamenii mei faini cu care bat cărări înalte. (mulțumesc pentru fotografie, Marius!)

Asociatia Opaitul Rodnei

Țibleș. Pe-aici, pe aproape. Doar un pic mai sus, la 1839 m. În Munții Țibleș am mai fost de două ori, anul trecut și-n urmă cu trei ani, când am făcut primele mele ture montane. Aproape în același format ca și acum, dar de fiecare dată pe-o vreme mai prietenoasă, cu temperaturi mai ridicate. Soare călduț de toamnă, pădure ruginită, toamnă încercându-și ultimele puteri, cer pictat în alb și albastru, apoi frig, ceață deasă, vânt aspru, burniță, am avut de toate. Și-a fost bine, chiar și-atunci când a fost greu.

Așa că, da, dincolo de iureșul vieții de zi cu zi, dincolo de înfrângeri sau satisfacții… îmi rămâne muntele.

Tibles, noiembrie 2015 (10)

Tibles, noiembrie 2015 (3)

Tibles, noiembrie 2015 (7)

Tibles, noiembrie 2015 (8)

Tibles, noiembrie 2015 (1)

Tibles, noiembrie 2015 (5)

Tibles, noiembrie 2015 (11)

Tibles, noiembrie 2015 (2)

Tibles, noiembrie 2015 (6)

Tibles, noiembrie 2015 (4)

Tibles, noiembrie 2015 (9)

0

S-ar putea să-ți placă și

7 comments

Drugwash 11 noiembrie 2015 - 14:48

No, fain! 🙂 Bine ai revenit acasă! >:D<

0
Reply
Loredana 13 noiembrie 2015 - 08:58

Păi dacă a fost musai. Dar încep să mă întreb cum o fi să te rupi de realitate și să te ascunzi într-un colț de munte neumblat… cât de mult s-ar putea detoxifica sufletul așa…

0
Reply
Drugwash 13 noiembrie 2015 - 23:18

Poţi să te ascunzi în orice colţ neumblat, dacă e pe-aşa, dar pînă şi acolo te ajung marile certitudini ale lumii, odată şi-odată. 😉

0
Reply
Loredana 13 noiembrie 2015 - 23:30

sau incertitudinile care… sunt mereu cu mine, nu?

0
Reply
Drugwash 14 noiembrie 2015 - 00:10

De alea mai scapi cîteodată, cu puţin noroc. 🙂 Da’ nu de tot, că n-ar mai avea farmec viaţa. 😛 😀

0
Ana 12 noiembrie 2015 - 17:08

Faine pozele. Daca n-as locui in celalalt colt de tara fata de tine, mai ca as vrea sa iti spun: vreau sa merg si eu cu voi data viitoare 🙂 Dar Iasul este cam departe, fizic. Ana.

0
Reply
Loredana 13 noiembrie 2015 - 08:43

Ei, dacă vrei să ieși, orice loc din țara asta are ceva de oferit… zău așa. Și mie mi-a luat mult timp să găsesc drumul care duce spre munte, dar… se poate. Oricum… ai fi binevenită! 🙂

0
Reply

Lasă un comentariu