Magia zborului cu balonul cu aer cald

by loredana
1 comment

De-abia am coborât cu picioarele pe pământ. Fizic, am coborât dintr-un balon cu aer cald. Sufletește, emoțional, am coborât din nici nu știu care cer. De fapt, cred că plutesc încă pe acolo, altfel nu-mi explic gândurile îndrăznețe care-mi mișună prin cap, încercând să prindă rădăcini și câștigând tot mai mult teren de motivație (să se mai coacă ele, și-apoi le-oi da drumul în lume!).

Parada Baloanelor

Știu c-am mai scris și spus de multe ori despre dragul acesta pentru baloanele cu aer cald. Și am să continui să o fac de fiecare dată când am să simt așa, ca acum, că există o parte din mine care nu-mi mai aparține mie, de câțiva ani deja, ci aparține lumii zborului. A baloanelor cu aer cald în mod special.
Poate că e vorba despre magia aceea de poveste pe care baloanele o au. Despre întoarcerea la copilărie. Despre culoare și bucurie și candoare. Da, cred că lumea baloanelor cu aer cald e despre toate acestea la un loc. Și-n plus, despre libertate. Despre îndepărtarea de detaliile vieții de zi cu zi și apropierea de o senzație de minunată eliberare. Despre zbor înalt, al trupului și-al sufletului.

Zborul cu balonul reprezenta libertatea. Într-adevăr, o libertate care se gudura pe lângă două mari puteri – vântul și vremea. Julian Barnes, Niveluri de viață!

Parada Baloanelor 2015 (10)

În weekendul care a trecut am fost să mă întâlnesc cu lumea aceasta fabuloasă pe care o simt atât de intim că-mi aparține, sau că eu îi aparțin ei… la Câmpu Cetății, la Parada Baloanelor, a zecea ediție a unui eveniment organizat de oameni pasionați de zbor. M-am revăzut acolo cu echipe care-au participat și la noi, la Maramureș Balloon Fiesta, evenimentul de care sunt atât de puternic legată, și a fost pentru mine o mare bucurie a regăsirii și împărtășirii cu ei toți a dragului de lumea aceasta. Și-a uimirii.
Da, mă uimește mereu lumea aceasta. Momentul în care, dimineața devreme, aproape cu noaptea în cap, echipele se adună pe câmpul înfrigurat, se pregătesc nacelele baloanelor, se dă drumul la arzătoare, se întind anvelopele și soarele de-abia își face apariția, e neprețuit. E magnific să fii acolo, parte din lumea aceasta. Și-apoi zborul, desprinderea ușoară de pământ, înălțarea, detaliile vieții de zi cu zi care devin tot mai mici, mai îndepărtate, mai puțin importante, modul în care vezi lumea altfel, în ansamblu… frumoasă, minunată, senină… cum să trăiești frumos fără să zbori?

Parada Baloanelor (2)

E drept că nu-i o lume foarte accesibilă. Că reprezintă, pentru cei mai mulți dintre oameni, la fel cum era și pentru mine cu ceva vreme în urmă, un fel de fantezie a copilăriei, o pagină din cărțile de povești pe care le citeam, departe de realitatea vieții de zi cu zi. Dar în zilele noastre mai mult pare așa, decât e. Sunt câteva locuri în țară unde se pot face zboruri și-n timpul anului, plus zilele de festival al baloanelor. Nu e ceva tocmai ieftin, dar nici nu e ceva tocmai comun. Și-apoi, zborul cu balonul cu aer cald nu e despre adrenalină sau sport extrem, cum mi se spune mereu. E un zbor lin, balonul pur și simplu plutește, la altitudini cuprinse între câteva sute de metri și câteva mii, în funcție de condițiile atmosferice și deciziile pilotului, e frumusețe pură, cum ziceam aici, senzație clară de bucurie a sufletului. Așadar, un zbor cu balonul ar trebui să fie pe orice listă de dorințe, e de încercat, de trăit.
Când am simțit că mă desprind de pământ, […] m-am auzit cum trăiesc! – zice Julian Barnes în cartea lui. Și sunt perfect în asentimentul lui. Așa cum Puștiul, care mi-a fost mereu alături, îmi zicea că-i bate inima mai tare, așa simțeam și eu, acolo sus, un freamăt și-un dor care se alină. O bucurie de-a fi. Și tare-s recunoscătoare pentru timpul acesta, de-un fel de întoarcere acasă, pe care l-am petrecut acolo, în lumea baloanelor cu aer cald.

Parada Baloanelor 2015 (5) Parada Baloanelor 2015 (9) Parada Baloanelor 2015 (4) Parada Baloanelor 2015 (3) Parada Baloanelor 2015 (16) Parada Baloanelor 2015 (15) Parada Baloanelor 2015 (13) Parada Baloanelor 2015 (2) Parada Baloanelor 2015 (8) Parada Baloanelor 2015 (1) Parada Baloanelor 2015 (6) Parada Baloanelor 2015 (7) Parada Baloanelor 2015 (12) Parada Baloanelor 2015 (14) Parada Baloanelor 2015 (11)

0

S-ar putea să-ți placă și

1 comment

Drugwash 2 octombrie 2015 - 01:14

🙂

0
Reply

Lasă un comentariu