E un sentiment mai degrabă plăcut, decât stânjenitor. Mă refer la faptul că sunt, până-n măduva oaselor, o provincială. O mică țărăncuță, cum s-ar zice. Dar una de Maramureș, ceea ce nu-i puțin lucru, nu?
Mi-am dorit mulți ani să fi locuit într-un oraș mare. Adolescentă fiind, visasem la Timișoara, Cluj, sau București, la niște ani de facultate unici și de neuitat. Apoi, mi s-au întins aripile visurilor de-a trăi într-o metropolă și Londra mi-a făcut cochet cu ochiul. Am tânjit după agitație, după acea libertate care-i caracterizează pe cei care aleg să locuiască într-un oraș mare, am visat la posibilitățile culturale, la locurile diverse de petrecere a timpului liber, la viața de noapte colorată… am visat, am dorit, am sperat. Ceva din dorul ăsta de-a fi parte dintr-o lume în continuă alergătură, a iureșului vieții, a rămas în mine și se mai activează din când în când.
Însă, cu cât trece mai mult timpul, cu atât îmi dau seama că eu, de fapt, aparțin locului aceluia care m-a adoptat, Baia Mare. Că mi-e drag orașul acela mai mult decât aș crede chiar. Mi-s dragi străzile lui, și clădirile, și istoria lui și viața de acolo, cu toate lipsurile, cu toate limitările și posibilitățile reduse de a face orice. Mi-e drag, desigur, cel mai mult, de oameni. De oamenii mei. Ahh, cât e de bine să poți folosi acest pronume al posesivității, câtă voluptate poate fi în el. Dar e real. Pentru că, e clar, acesta e marele avantaj al unui oraș mic. Poți să fii parte dintr-o comunitate, poți să faci lucruri cu oameni și pentru oameni, poți să simți că viața nu-i doar despre alergătură, despre satisfacerea unor nevoi materiale, despre muncă și iar muncă. E și despre bucurii simple, despre părtășie, despre a nu fi singur printre oameni.
Și e cu atât mai real, cu cât scriu acest post tocmai de-aici, din mijlocul iureșului nebun, al junglei Bucureștiului, de la mai mult de 600 km de casă unde mă simt ca și peștele pe uscat. Beau o cafea – e bună, ce-i drept – și mă gândesc cu drag și dor la orașul meu de provincie, locul acela în care mă simt în largul meu, mă simt acasă. Așa, ca o mică țărăncuță ce sunt.
(nu-i nimic ironic în postul ăsta, sau acuzator, sau ceva… doar că zilele astea, printre oameni din orașe mai mari, fiind singura din nord, din Maramureș, n-a fost posibil să nu simt că-s privită așa, cu indulgența pe care o ai față de cei cumva neprivilegiați. și eu nu simt că aș fi așa, dimpotrivă, mi-e drag că sunt cine sunt și de unde sunt)
5 comments
Nu vrei să facem schimb? 😉
P.S. Cum ai pus poza aia pătrată, că aşa funny arăţi?! :)) Ţărăncuţa lu’ tata… >:D<
ahaha!!! deci așa e poza, nu am deformat-o… :)) am făcut-o într-un fel de oglindă care arăta ea lucrurile… diferit. sau nu? o fi… așa cum sunt eu? :)))
Hahahaha! :)) Un pic botoasă cam eşti, atunci cînd nu ţi-s boii acasă, da’ numa’ la figurat. 😛 N-ar fi rău totuşi să fii o ţîră mai micuţă, ca să nu mă ridic pe vîrfuri cînd te-oi prinde să te ţuc. Ţuca-o-ar tata pe ea de moroşancă! :* 😀
un pic zici? ehh, lasă, că uneori nici nu-i ceva rău, mai ales cu unii oameni, ar trebui să fac un bot răuuu!!! :))
Moroșancă mi-s. Și nu-i rău.
Nu-i rău deloc. Doar că-i cam departe. Prea departe. :-<
Cu oamenii da, unii merită să faci bot la ei – în nici un caz să pui botu' la vrăjeala lor. 🙂