The Fountain. Film.

by loredana
12 comments

Frâiele vieţii noastre nu ne aparţin nouă, cu adevărat. Îndiferent dacă credem sau nu în existenţa unui Dumnezeu care mânuieşte după voia proprie sforile care ne creionează viaţa, ce e cert e faptul că nu suntem noi cei care decidem ce şi cum.
Târziu în noapte mă gândesc la viaţă, la moarte, la oameni, la distanţe, doruri, pierderi, iluzii şi deziluzii… Simt, clar, că pierd ceva. Ceva ce ştiu că nu am avut niciodată. Dar tot mă zbat, în ciuda faptului că mintea mi-e perfect conştientă de cum stau lucrurile. Şi totul e într-un ciclu ce pare fără sfârşit. Zbatere, şi epuizare, şi liniştire. Moment de linişte în care acel nimic absurd care se întrezăreşte nu face decât pornească o altă zbatere, la fel de încrâncenată. Şi iar e goană după acel ceva inexistent. Şi iar se nasc hăuri adânci în suflet. Şi tot aşa… pentru ce? Că viaţa e importantă? Că e extrem de fragilă şi e tot ce avem? Dar, dacă e într-atât de preţioasă de ce nu ne e suficient faptul că suntem vii pentru a fi fericiţi? Şi, de fapt, dacă altcineva trage de sforile vieţii noastre, cum ne mai putem numi stăpâni?
Am văzut într-o seară filmul ăsta, The Fountain. Despre viaţă, moarte şi lupta dintre ele. Veşnică, nesfârşită şi totodată inutilă, pierdută dinainte. Absurdă. Finalul e, desigur, despre împăcarea, capitularea în faţa inevitabilului, în faţa normalităţii morţii. Morala e, clar, în faptul că nu te poţi opune universului. E foarte tare faza în care, după ce se înfruptă din Pomul Vieţii (uff, ce-or fi având oamenii de caută, dintotdeauna, viaţa veşnică, pentru ce???), protagonistul e pur şi simplu absorbit de univers şi transformat într-o bucăţică din acesta. Ei, doar nu poţi primi ceva fără să plăteşti, nu? Câtă naivitate.
 

0

S-ar putea să-ți placă și

12 comments

Intuneric 7 februarie 2012 - 12:24

Un film care mi-a placut foarte mult pentru cinematica, dar care m-a zapacit complet prin ideile pe care le invarte.

0
Reply
frmshk 7 februarie 2012 - 12:37

Şi pe mine m-a încurcat un pic şi doar după ce s-a terminat am înţeles. E acelaşi lucru, aceeaşi poveste, pe trei planuri. Lupta împotriva morţii, în trecut, prezent şi viitor. Ideea mie mi se pare banală, arhicunoscută şi întoarsă pe toate părţile.

0
Reply
miss Red 7 februarie 2012 - 22:59

nu l-am vazut .. dar viata nu e inutila . Nu e nici fara sens…… Si da oamenii cauta viata far ade moarte si tinerete fara batranet de cand e lumea si pamantul.
miam adus aminte ..de „eu sunt calea adevarul si viata…”

0
Reply
miss Red 7 februarie 2012 - 23:00

poate nu e nici timpul nici locul potrivit pt commentul meu dar ..asta mi-a dat prin minte citind 😉

0
Reply
frmshk 8 februarie 2012 - 08:13

nu contează dacă e sau nu locul sau timpul potrivit… e bine că spui ce simţi…

0
Reply
Ana Q. 8 februarie 2012 - 06:13

Am vazut si eu filmul acum vreo 3 ani , poate chiar 4… Eu m-am gandit ca practic el nu a platit atunci cand s-a infruptat din pomul vietii ci a fost rasplatit cu eternitatea…caci, nu-i asa, asta inseamna sa fii etern, sa dainuesti vesnic… anume sa faci parte din Univers, sa te contopesti cu el, tu o mica particula care esti in comparatie cu el….

0
Reply
frmshk 8 februarie 2012 - 08:17

Ana, m-ai făcut să zâmbesc, e clar! 🙂
Acelaşi lucru perceput în moduri total diferite… absolut normale ambele… e ca şi cu paharul, nu? Unul vede partea plină, altul pe cea goală…
Eternitatea, Ana, poate fi privită nu doar ca o răplată ci şi ca o pedeapsă… aşa gândesc eu. În plus, nu pot să nu mă gândesc, că tot zici de particulă, la faptul că, întotdeauna, cei mari îi înghit pe cei mici… recunosc, nu mă prea satisface gândul că sunt o părticică nesemnificativă dintr-un univers infinit… cred că prefer să fiu mare în lumea mea mică… 🙂 mda, asta o fi însemnând egoism? sau, doar nevoia de-a fi ceva… ceva mai mult decât aproape nimic…
Zi frumoasă!

0
Reply
Ana Q. 8 februarie 2012 - 17:26

cand am zis „tu”… nu ma refeream la tine :)) scuze, am postat d`mboulea de la serviciu… acum am vazut ca pare asa categoric… 😀

0
Reply
frmshk 8 februarie 2012 - 18:17

Am înţeles ce vroiai să spui şi exprimarea a fost perfect ok, stai liniştită. El – universul. Tu – omul. 🙂

0
Reply
Ana Ayana 8 februarie 2012 - 20:14

Dar dacă pomul vieții ar oferi numai fericire, nu ai vrea să fie eternă? 🙂

0
Reply
frmshk 9 februarie 2012 - 18:27

Tot nu. Ideea de eternitate mi se pare neatractivă indiferent cum ar fi. ˝Ci eu în lumea mea mă simt/ Nemuritor şi rece.˝ e în finalul Luceafărului… nu te-ngheaţă ideea? Mda, poate prea privesc eu din prisma muritorului comun… 🙂

0
Reply
Mărgeluţa 12 februarie 2012 - 01:56

Mi-am trecut si eu filmul pe lista, abia astept sa-l vad! 😉

0
Reply

Lasă un comentariu